Το ΓΕΕΘΑ καταργεί το διακλαδικό διακριτικό αεράμυνας  και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από στελέχη του Στρατού Ξηράς που το έφεραν με απόφαση του ΣΑΓΕ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των στελεχών που υπηρετούν σε θέσεις αεράμυνας και προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς, καθώς με απόφαση του ΓΕΕΘΑ στις αρχές Ιανουαρίου χάνουν αυτό το δικαίωμα!

Πρόκειται για το μοναδικό διακλαδικό διακριτικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο είχε θεσπιστεί με απόφαση του ΣΑΓΕ, επί Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου.

Το διακλαδικό διακριτικό αεράμυνας

Το ασημένιο φέρεται από όσα στελέχη των Κλάδων (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) έχουν αποφοιτήσει από ειδικό σχολείο και έχουν υπηρετήσει δύο τουλάχιστον χρόνια σε Σχηματισμούς ή Μονάδες Αεράμυνας ή/και Α/Α (αντιαεροπορικού) Πυροβολικού.

Μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας σε Μονάδες τέτοιου τύπου το σήμα προάγεται σε χρυσό όπως το εικονιζόμενο στη συνημμένη φωτογραφία.

Στη στολή παραλλαγής φέρεται το αντίστοιχο κεντητό πάνινο σήμα.

Η υιοθέτηση του Διακλαδικού Σήματος Αεράμυνας ήταν άλλη μία ένδειξη ότι η διακλαδικότητα την οποία προωθεί συστηματικά το ΓΕΕΘΑ συνεχώς διευρύνεται και εμβαθύνεται.

Το γεγονός ότι είναι ανάμεσα σε όσα άλλα καταργούνται προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των στρατιωτικών οι οποίοι πρέρχονται κυρίως από το πυροβολικό.

Καμπάς

Μάλιστα, όπως παρατηρούσαν, πλέον δεν θα μπορεί να το φοράει ούτε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Καμπάς, ο οποίος το φορούσε την Δευτέρα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του ΓΕΕΘΑ.

Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον εάν θα το φορέσει αύριο στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του ΓΕΣ, που θα γίνει στη μια το μεσημέρι στην Σχολή Ευελπίδων.

Στρατιωτικός ο οποίος κατέχει το διακλαδικό διακριτικό αεράμυνας, έστειλε «πύρινη» επιστολή στο Armyvoice.gr στην οποία αναφέρει:

«Με λύπη μου πληροφορήθηκα τη κατάργηση του Διακλαδικού Διακριτικού Αεράμυνας, χωρίς να υφισταται κάποιος προφανής λόγος, πλην του απευθείας πλήγματος προς τον κο Κωσταράκο και ότι αυτό αντιπροσώπευε.

Το εν λόγω διακριτικό αποτελούσε τιμή για το προσωπικό που έχει υπηρετήσει σε μονάδες Αεράμυνας, ίσως να ενοχλούσε κάποιους στο Π.Ν καθώς δεν διαθέτει πολλές Μονάδες προς αυτό τον σκοπό. Καταδείκνυε όμως και τον επαγγελματισμό ορισμένων στελεχών που έχουν αφιερώσει χρόνια απο τη επαγγελματική τους ζωή στην Αεράμυνα.

Αντιπροσώπευε και τη διακλαδικότητα με την οποία πρέπει να λειτουργεί η αεράμυνα και προς τούτο γίνονται αξιόλογα σχολεία όπως το ΔΙΣΧΑ (Διακλαδικό Σχολείο Αεράμυνας).

Μήπως θα έπρεπε το Επιτελείο να επανεξετάσει τη χορήγηση διακριτικών τα οποία να αντιπροσωπεύουν τα σχολεία και τη σταδιοδρομία των στελεχών ωστε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση?».