Έρχονται νέες στρατιωτικές ταυτότητες με παρέμβαση ΠΟΕΣ – Τι αναφέρει το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ – Τι ζητούν οι στρατιωτικοί

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Λύση σε ένα πάγιο αίτημα των στρατιωτικών φαίνεται ότι δίνεται σύντομα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που πρόκειται σύντομα να βγει σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του  Armyvoice.gr το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ περιέχει άρθρο με το οποίο καθιερώνονται νέες στρατιωτικές ταυτότητες.

Οι ταυτότητες αυτές θα είναι σε δυο γλώσσες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, προκειμένου να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ταυτότητες των πολιτών.

Η ταυτότητα θα είναι μικρή, και θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, όπως άλλωστε θα είναι και οι νέες πολιτικές ταυτότητες.

Οι νέες στρατιωτικες ταυτότητες στο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο τα τεχνικά χαρακτηριστικά ασφαλείας θα προσδιοριστούν από κοινού με το υπουργείο προστασίας του πολίτη, ενώ οι προδιαγραφές τους θα είναι απόρρητες και θα καθοριστούν από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη.

Με την κίνηση αυτή φαίνεται ότι ικανοποιείται ένα από τα πάγια αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΕΣ, για την έκδοση νέου τύπου στρατιωτικών δελτίων, κατά τα πρότυπα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία θα έχουν ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου.

Αν και δεν αναφέρεται ρητά στην σχετική διάταξη του υπό σύνταξη νομοσχεδίου μέχρι σήμερα, ότι τα έγγραφα αυτά θα έχουν ισχύ στρατιωτικού εγγράφου, διαφαίνεται αυτή η πρόθεση, από το γεγονός ότι ορίζεται πως θα είναι σε δυο γλώσσες: αγγλικά και ελληνικά, όπως οι ταυτότητες των πολιτών.

Η ΠΟΕΣ από το 2013 βομβαρδίζει τα συναρμόδια υπουργεία για την ανάγκηυιοθέτησης ενός εγγράφου με το οποίο θα μπορούν οι στρατιωτικοί να ταξιδεύουν μέσα στην Σένγκεν όπως έχουν δικαίωμα και οι άλλοι πολίτες.

Για το θέμα μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση του συνηγόρου του Πολίτη. Δείτε όλα τα σχετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣ.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com