Επίδομα στέγασης - επίδομα ενοικίου: Εισοδηματικά Κριτήρια - Πλατφόρμα Ο στρατιωτικοί 13ο μισθό κυα αναδρομικά αποστράτων

Επίδομα στέγασης – επίδομα ενοικίου: Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια οι Δικαιούχοι – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Εισοδηματικά θα είναι τα κριτήρια για το επίδομα στέγασης ή επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Τα ποσά θα δοθούν αναδρομικά, καθώς η πλατφόρμα δεν έχει ακόμα ανοίξει και θα ανοίξει με ελαφρά καθυστέρηση για τις αιτήσεις.

Αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα δοθεί στους δικαιούχους το επίδομα στέγασης, όπως διευκρίνισε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις των δικαιούχων προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όπως είπε η ίδια.

Διευκρινίνησε πως στο νέο προνοιακό πρόγραμμα υπάρχει μέριμνα και για τα νοικοκυριά που βαρύνονται με καταναλωτικά δάνεια, αρκεί να έχει τεθεί υποθήκη γι’ αυτά τα δάνεια η πρώτη κατοικία.

Επίδομα ενοικίου και επίδομα δανείου

Το επίδομα ενοικίου έχει δύο σκέλη: απευθύνεται σε ενοικιαστές αλλά και σε νοικοκυριά που επιβαρύνονται με δόση δανείου, το οποίο συνδέεται με την πρώτη κατοικία. Συνολικά αφορά περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Η επιδότηση ενοικίου θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ και οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν επικαιροποιημένο και ηλεκτρονικά κατατεθειμένο στην Εφορία ενοικιαστήριο.

Επίδομα στέγασης – επίδομα δανείου: Εισοδηματικά κριτήρια

Επίσης θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια -που αναμένεται να κυμαίνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού- και τα περιουσιακά κριτήρια – που αναμένεται να κυμαίνονται από 125.000 έως 185.000 ευρώ.

Διαφορετικά αναμένεται να είναι τα κριτήρια για τους δανειολήπτες και για την επιδότηση της δόσης στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Εξετάζεται το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινάει από 8.000 ή από 10.000 ευρώ και να κλιμακώνεται έως τις 30.000.

Οπως διευκρίνισε την Κυριακή η κυρία Φωτίου, η κυβέρνηση επιδιώκει την τριμερή χρηματοδότηση των δανείων, που καταλήγει και σε σημαντικό «κούρεμα».