Επίδομα ενοικίου: Δικαιούχοι – Κριτήρια – Ποσά – Προϋποθέσεις – Ξεκινούν σε λίγες ημέρες οι αιτήσεις για το επίδομα στέγασης

Επίδομα ενοικίου: Δικαιούχοι θα είναι περίπου 300.000 νοικοκυριά που θα καταθέσουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα. Οι πρώτοι δικαιούχοι θα πάρουν το επίδομα ενοικίου τον Μάρτιο.

Αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον νομο Κατσέλη ούτως ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως και το επίδομα ενοικίου.

Συνεπώς δεν αποκλείεται το επίδομα ενοικίου να το πάρουν και όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Πάντως, η καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2019, ενώ το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Επίδομα ενοικίου: κριτήρια και ποσά

Το επίδομα ενοικίου ή επίδομα στέγασης αποτελεί μια σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά των περίπου 300.000 οικογενειών.

Θα τους χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 – 210 ευρώ το μήνα (840 – 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια.

Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται σίγουρα οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και εξετάζεται να ενταχθούν και μέρος αυτών που έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ.

Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Επίδομα ενοικίου: Κλίμακες

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος, δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα :

– Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα,

– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Επίδομα στέγασης: Αιτήσεις

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτή του ΚΕΑ και του Κοινωνικού Μερίσματος.

Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

Επίδομα στέγασης – Το χάνουν ορισμένοι στρατιωτικοί

Υπάρχουν στρατιωτικοί που χάνουν το επίδομα ενοικίου από μια τυπική αβλεψία στον νόμο. Για τον λόγο αυτό η ΠΟΕΣ έχει ζητήσει νομοθερικήρύθμιση του προβλήματος.

Σε επιστολή της προς τον ΥΕΘΑ με κοινοποίηση προς τους βουλευτές, ζητά την άρση της αδικίας που βιώνουν οι στρατιωτικοί, λόγω του επιτοκίου της τράπεζας Πειραιώς.

Ποιοι στρατιωτικοί χάνουν το Επίδομα Ενοικίου

Η ΠΟΕΣ στην επιστολή της προς την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αναφέρει:

Την 31.6.2015 υπογράψατε με την Τράπεζα Πειραιώς (Πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα) σύμβαση συνεργασίας, με παροχή από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρωμένων τραπεζικών υπηρεσιών για τις ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων (υπηρεσιών) συμπεριλήφθηκε και προνομιακό επιτόκιο 3% για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας έως 5.000 ευρώ και 1,8% επιτόκιο για ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από την παράθεση των ανωτέρω, όσον αφορά το επίδομα στέγασης, ναι μεν η Πολιτεία, δια του περιουσιακού τεκμηρίου των τόκων, θέλει να εντοπίσει τις υψηλές καταθέσεις, πλην όμως, οι Έλληνες στρατιωτικοί, που τυχόν διαθέτουν καταθέσεις μέχρι και 5.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, τιμωρούνται.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com