Αρχηγός ΓΕΣ: Ο αντιστράτηγος Καμπάς σε Ειδικές Δυνάμεις – Πυροβολικό  – Απέτεισε φόρο τιμής  στην πρώτη του επίσκεψη ως Αρχηγός Στρατού


Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, με τον Αντιστράτηγο Καμπά να υπογράφει στο βιβλίο των Ενόπλων Δυνάμεων, με εμφανές το όνομα του ιδρυσή τους υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Διεύθυνση Πυροβολικού (ΓΕΣ/ΔΠΒ), στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΓΕΣ/ΔΕΔ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στη Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).

Ο Αρχηγός, μετά από σύντομη περιήγηση σε εγκαταστάσεις και χώρους των Διευθύνσεων, της Σχολής και του Κέντρου, πραγματοποίησε ομιλίες στο προσωπικό (οργανική δύναμη και εκπαιδευόμενους), μεταφέροντας τις σκέψεις και τις αρχικές κατευθύνσεις του.

Μεταξύ άλλων ο αντιστράτηγος Καμπάς επισήμανε τα παρακάτω:

– Βασική επιδίωξη και στόχος, παραμένει η αύξηση της μαχητικής ισχύος  του Στρατού Ξηράς και η διατήρηση της επιχειρησιακής μας ικανότητας σε  όλα τα επίπεδα.

Η συνεχής και επιχειρησιακή εκπαίδευση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Στρατού Ξηράς, προκειμένου όλοι να γίνουν άριστοι μαχητές στο αντικείμενο τους.

– Βασικός πυλώνας της διοικήσεως όλων μας είναι ο άνθρωπος, ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος.

– Δικαιοσύνη προς όλους ανεξάρτητα εάν κάποιους πιθανώς να μην τους ικανοποιεί.

– Επικέντρωση στην εκπαίδευση. Αποφυγή παράλληλων δράσεων κατά τη διάρκειά της.

Ποιος ήταν ο υποστράτηγος Καλλίνσκης, ιδρυτής των Ειδικών Δυνάμεων

Ο εμπνευστής των σημερινών Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγος Ανδρέας Καλλίνσκης το καλοκαίρι του ’45 ήταν συνταγματάρχης.

Ζήτησε τότε να συγκροτηθεί μία Δύναμη Καταδρομών σε σχηματισμό μιας ταξιαρχίας 2000 ανδρών με έδρα τον Βόλο και πυρήνα τα εμπειροπόλεμα στελέχη του Ιερού Λόχου σύμφωνα με το πρότυπο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων:

Commandos, SAS (Special Air Service) και SBS (Special Boat Service). Κατάλληλες δηλαδή για επίγειες, εναέριες και από θαλάσσης επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή του Καλίνσκι έγινε δεκτή από το ΓΕΣ αλλά δεν υλοποιήθηκε εν συνεχεία.

Στις αρχές του 1946 εμφανίστηκαν οι πρώτες μετά τον πόλεμο ομάδες ένοπλων ανταρτών η αντιμετώπιση των οποίων δεν κρίθηκε ικανοποιητική και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη συγκρότησης ειδικών ευέλικτων τμημάτων,

έτσι η δεύτερη εισήγηση του για την δημιουργία ανεξάρτητων Λόχων Ορεινών Καταδρομών αυτή τη φορά υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του ’46.

Με διαταγή του το ΓΕΣ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καθόρισε τον αριθμό των ΛΟΚ (40) και τον σκοπό τους ο οποίος ήταν:

Αναζήτηση, συλλογή και αναφορά πληροφοριών.
Συνεχής καταπόνηση των ομάδων των ενόπλων ανταρτών.
Εκτέλεση επιθετικών εγχειρημάτων
Αιφνιδιαστικές και αποφασιστικές επιθέσεις εναντίον των ομάδων των ενόπλων ανταρτών.

Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα αποφασίστηκε να διαλυθούν οι ΛΟΚ. Ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Καλλίνσκι επανήλθε τότε με νέες προτάσεις στο ΓΕΣ κι έτσι συγκροτήθηκε

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ