Αεροδρόμιο Χίθροου: Πανικός από drone - Ανέλαβε ο Στρατός

Αεροδρόμιο Χίθροου: Πανικός από μη ταυτοποιημένο drone  που πετούσε στην περιοχή – Ανέλαβε ο βρετανικός Στρατός

Ο βρετανικός στρατός αναπτύχθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ από ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο (drone) που εθεάθη να πετάει στην περιοχή, με αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

“Χθες το βράδυ, κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας του Λονδίνου, ο Στρατός μας αναπτύχθηκε για να τη βοηθήσει και να την υποστηρίξει”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον.

Το αεροδρόμιο Χίθροου, το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης, ανέστειλε χθες το βράδυ τις πτήσεις που θα αναχωρούσαν για σχεδόν μία ώρα, έπειτα από “ένδειξη για drone”.

“Αστυνομικοί βρίσκονται μεταξύ αυτών που είδαν το drone και ξεκίνησε ποινική έρευνα”, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ. ”

Κάνουμε ενδελεχείς έρευνες στα περίχωρα του Χίθροου προκειμένου να εντοπίσουμε οποιονδήποτε μπορεί να ευθύνεται”.

“Μια στρατιωτική βοήθεια τέθηκε στη διάθεσή μας για να μας υποστηρίξει. Ωστόσο δεν θα δώσουμε καμία πληροφορία όσον αφορά πιθανές τακτικές επειδή αυτό θα μπορούσε να ζημιώσει την αποτελεσματικότητά τους”, σημείωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου, Στιούαρτ Σίντι.

 

Έχουν τεθεί σε λειτουργία μέσα για να “εντοπίζεται και να εμποδίζεται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα ενός drone”, πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος.

Ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ κατήγγειλε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων μια “σκόπιμη” ενέργεια και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι “εκτίθενται στη μέγιστη ποινή κράτησης για αυτήν την εξαιρετικά ανεύθυνη ενέργεια”.

Παρόμοιο περιστατικό είχε ήδη προκαλέσει αναστάτωση στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα στη Βρετανία, που βρίσκεται νότια του Λονδίνου, μεταξύ της 19ης και της 21ης Δεκεμβρίου.

Σε τρεις μέρες περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν ή άλλαξαν πορεία, προκαλώντας προβλήματα σε 140.000 επιβάτες. Ο στρατός είχε και τότε κληθεί σε ενίσχυση για την εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου.