31 Ιανουαρίου 1996: Σαν σήμερα – Κρίση στα Ίμια – Πτώση ελικοπτέρου – Εκτονώνεται  με αμερικανική παρέμβαση «No ships, no troops, no flags» η προσταγή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Κρίση στα Ίμια – Πτώση ελικοπτέρου: Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Ναβαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα καταπέφτει.

Τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώνονται.

Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχωρούν από τις βραχονησίδες το πρωί υπό την επίβλεψη του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

31 Ιανουαρίου 1504: Συνθήκη της Λυών: το Βασίλειο της Γαλλίας παραχωρεί τη Νάπολη στο Φερδινάνδο Β’ της Αραγονίας.

31 Ιανουαρίου 1865: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει τη 13η τροπολογία του Συντάγματος για την κατάργηση της δουλείας και την υποβάλλει στις Πολιτείες για επικύρωση.

31 Ιανουαρίου 1915: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που κάνει μεγάλης κλίμακας χρήση δηλητηριωδών αερίων, στη Μάχη του Μπολιμόβ κατά της Ρωσίας.

Τα 18.000 κελύφη αερίου δεν είχαν επιτυχία όταν το βρωμιούχο ξυλόλιο – μορφή δακρυγόνου – ανατινάχθηκε πίσω στις δικές τους γραμμές.

Το άεριο οδήγησε σε λίγες απώλειες, ωστόσο, ο κρύος καιρός το έκανε να παγώσει και να φανεί αναποτελεσματικό. Η αποτυχία του βρωμιούχου ξυλολίου ανάγκασε τους Γερμανούς να σταματήσουν την επίθεση τους.

Ως απάντηση, οι Ρώσοι έστειλαν 11 μεραρχίες υπό τις διαταγές του Βασίλι Γκούρκο να περάσουν στην αντεπίθεση – ωστόσο, η ρωσική αντεπίθεση αναχαιτίστηκε από το γερμανικό πυροβολικό.

 

31 Ιανουαρίου 1929: Ο Λέων Τρότσκι εξορίζεται από τη Σοβιετική Ένωση.

31 Ιανουαρίου 1929: Ο Λέων Τρότσκι εξορίζεται από τη Σοβιετική Ένωση.

Αρχικά έγινε δεκτός από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία τον εγκατέστησε στο νησί της Πριγκήπου.

Εκεί ο Τρότσκι ασχολήθηκε εντατικά με τη συγγραφή, ολοκληρώνοντας τα βιβλία με την αυτοβιογραφία του και την εξιστόρηση της Ρωσικής Επανάστασης. Το 1933, εξασφάλισε άδεια διαμονής στη Γαλλία. Με την επικράτηση του Χίτλερ στη Γερμανία,

ο Τρότσκι εγκατέλειψε την ιδέα της αναμόρφωσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν) και έκανε έκκληση για τη συγκρότηση της Δ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς, η οποία θα αποτελούνταν από επαναστατικά κόμματα που θα ίδρυαν οι οπαδοί του.

Το 1935, ο Τρότσκι υποχρεώθηκε να εγκατασταθεί στη Νορβηγία. Το 1936, κάτω από τη σοβιετική πίεση, αναγκάστηκε να φύγει και πάλι, αυτή τη φορά στο Coyoacán του Μεξικού.

Στις μεγάλες δίκες της Μόσχας το 1936-1938, όπου δικάστηκαν για προδοσία σημαντικά στελέχη της Ρωσικής Επανάστασης, ο Τρότσκι καταδικάστηκε (ερήμην) ως ο κύριος συνωμότης, κατηγορία που αποδείχτηκε αργότερα ψευδής.

Ο Τρότσκι έγινε στόχος δύο αποπειρών δολοφονίας, πιθανά από πράκτορες του Ιωσήφ Στάλιν.

Η πρώτη έγινε με πολυβολισμό του σπιτιού του και ήταν ανεπιτυχής. Η δεύτερη απόπειρα, στις 20 Αυγούστου 1940, έγινε με ορειβατική αξίνα (piolet) και ήταν επιτυχής.

Δράστης ήταν ο Ραμόν Μερκάντερ, Ισπανός κομμουνιστής ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του οικιακού προσωπικού του Τρότσκι.

Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τη δολοφονία και ο δράστης καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη.

O Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρονστέιν ή Λέων Τρότσκι (1879 – 1940) ήταν Μπολσεβίκος επαναστάτης και θεωρητικός του Μαρξισμού.

Διετέλεσε Κομισσάριος (υπουργός) Εξωτερικών αμέσως μετά την επανάσταση και στη συνέχεια, στα χρόνια της Αντεπανάστασης, ίδρυσε τον Κόκκινο Στρατό και επιτέλεσε Κομισσάριος Πολέμου.

Οι ιδέες του Τρότσκι αποτελούν την βάση του Τροτσκισμού, αριστερού ρεύματος το οποίο αντιτίθεται στον Σταλινισμό και τον Μαοισμό.

31 Ιανουαρίου 1934: Ο Έλληνας πρωτοπαλαιστής Τζιμ Λόντος κερδίζει στο κατάμεστο στάδιο του Σικάγο, με πτώση, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τζο Σαβόλντι και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής.

31 Ιανουαρίου 1956: Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Α.Α. Μίλνε, γνωστός από τα βιβλία του για το Winnie the Pooh.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com