20 Ιανουαρίου 1919: Σαν σήμερα Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας.

Με την ονομασία Εκστρατεία της Κριμαίας, ή Εκστρατεία της Ουκρανίας, ή (παλαιότερα) Εκστρατεία στη μεσημβρινή Ρωσία, ειδικότερα στην ελληνική ιστορία,

χαρακτηρίζεται η ελληνική συμμετοχή με εκστρατευτικό σώμα στην εκστρατεία που επιχείρησε η Γαλλία (ως κύριο μέλος της Αντάντ), κατά των Μπολσεβίκων,

στην Κριμαία και γενικότερα στη περιοχή της Ουκρανίας το 1919.

20 Ιανουαρίου 1649: Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας οδηγείται σε δίκη για προδοσία και άλλα κακουργήματα.

Ο Κάρολος Α΄ (Charles I of England, 19 Νοεμβρίου 1600 – 30 Ιανουαρίου 1649) ήταν μονάρχης των τριών βασιλείων της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας από τις 27 Μαρτίου του 1625 έως την εκτέλεσή του το 1649.

Μετά την άνοδο του στο θρόνο, Ο Κάρολος ήλθε σε διαμάχη με το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, το βασιλικό προνόμιο του οποίου προσπάθησε να ελαττώσει.

Ο Κάρολος πίστευε στο θείο δικαίωμα των βασιλέων και νόμιζε ότι μπορούσε να κυβερνά σύμφωνα με την δική του συνείδηση.

Πολλοί υπήκοοί του αντιτέθηκαν στις πολιτικές του, ειδικά στην εφαρμογή φόρων χωρίς κοινοβουλευτική συναίνεση, και εξέλαβε τις δραστηριότητές του ως εκείνες ενός απόλυτου μονάρχη.

Η θρησκευτική του πολιτική, σε συνδυασμό με τον γάμο του με μια Ρωμαιοκαθολική, γέννησε την αντιπάθεια και την δυσπιστία μεταρρυθμιστικών ομάδων όπως οι Πουριτανοί και οι Καλβινιστές, οι οποίοι θεωρούσαν τις απόψεις του πολύ Καθολικές.

Υποστήριξε τους ιερωμένους της άνω εκκλησίας, όπως ο Ρίτσαρντ Μόνταγκιου και ο Ουίλλιαμ Λοντ, και απέτυχε να βοηθήσει επιτυχώς τις Προτεσταντικές δυνάμεις κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο.

20 Ιανουαρίου 1887: Σαν σήμερα η Γερουσία των Η.Π.Α. επιτρέπει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να εκμισθώσει το Περλ Χάρμπορ ως ναυτική βάση.

Το Περλ Χάρμπορ (Pearl Harbor) είναι κλειστός κόλπος ελλιμενισμού στο νησί Οάχου της Χαβάης των ΗΠΑ, δυτικά της Χονολουλού.

Το μέρος έγινε γνωστό από την Ιαπωνική επίθεση κατά του Αμερικανικού στόλου, ο οποίος βρισκόταν αγκυροβολημένος εκεί, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, η οποία οδήγησε στην ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

20 Ιανουαρίου 1567: Μάχη του Ρίο ντε Τζανέιρο: οι πορτογαλικές δυνάμεις διώχνουν οριστικά τους Γάλλους από το Ρίο ντε Τζανέιρο

Σαν σήμερα στην ιστορία από το Historical Quest

 

Γεννήσεις

1775… Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του

1946… Ντέιβιντ Λιντς, αμερικανός σκηνοθέτης. («Malholland Drive»)

Θάνατοι

842… Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

2013… Παύλος Μάτεσις, έλληνας θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφοςΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com