19 Ιανουαρίου 1941: Σαν σήμερα το υποβρύχιο ΠΡΩΤΕΥΣ με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου βυθίζει στην Αδριατική ιταλικό οπλιταγωγό.

19 Ιανουαρίου 1795: Ανακηρύσσεται στις Κάτω Χώρες η Βαταβική Δημοκρατία δίνοντας τέλος στην Ολλανδική Δημοκρατία.

Η Βαταβική Δημοκρατία (ολλανδικά Bataafse Republiek ή Bataafsch Gemeenebest, 1795 – 1806, γνωστή και ως Μπατάβια) ήταν δημοκρατία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα των τωρινών εδαφών της Ολλανδίας.

Η Βαταβική Δημοκρατία ήταν η πρώτη και η μεγαλύτερη σε διάρκεια των αδελφών δημοκρατιών της επαναστατικής Γαλλίας.

Θεωρητικά ανεξάρτητη, στην πραγματικότητα βρισκόταν υπό γαλλικό έλεγχο.

Ο όρος « Μπατάβια » παραπέμπει στους Βαταβούς, γερμανικό λαό που εξεγέρθηκε ενάντια στον έλεγχο που του ασκούσε η Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Οι Ολλανδοί πεφωτισμένοι βλέπουν στους Βαταβούς τους προγόνους τους και σταδιακά, «Βαταβός» τείνει να χαρακτηρίζει τους Ολλανδούς «πατριώτες» και στην συνέχεια γίνεται το επίσημο όνομα των κατοίκων της Βαταβικής Δημοκρατίας.

Η Βαταβική Δημοκρατία αποτελεί κατάληξη ενός επαναστατικού κινήματος που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1780, και που σηματοδοτήθηκε από τον Διαφωτισμό και την Αμερικανική Επανάσταση.

19 Ιανουαρίου 1937: Ο Χάουαρντ Χιουζ κάνει νέο ρεκόρ στον αέρα πετώντας από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη σε 7 ώρες, 28 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.

O Χάουαρντ Χιουζ (Howard Robard Hughes Jr, 24 Δεκεμβρίου 1905 – 5 Απριλίου 1976) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας. Ήταν γιος ενός Τεξανού εφευρέτη.

Στα 18 του χρόνια κληρονόμησε το 75% της εταιρίας “Hughes Tool Company”. Μετακόμισε στο Λος Άντζελες και έγινε παραγωγός του Χόλυγουντ.

Παρήγαγε τα φιλμ “Hell’s Angels”, (“Άγγελοι της Κόλασης”) το 1930 και το “Scarface” (“Ο Σημαδεμένος”) το 1932.

Ήταν ιδιοκτήτης της RKO Pictures από το 1948 μέχρι το 1955. Απασχολήθηκε με την αεροπλοΐα και σχεδίασε διαφορά αεροπορικά σκάφη.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεκτάθηκε στα ηλεκτρονικά και στην δημιουργία των καζίνων του Λας Βέγκας.

Χαρακτηριζόμενος ψυχωτικός και μεγαλομανής μεγιστάνας, έπασχε από ψυχαναγκασμό (OCD, Obsessive Compulsive Disorder) και είχε επεισόδια κατά την διάρκεια της ζωής του.

Το 2004, τον ερμήνευσε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “The Aviator” (“Ιπτάμενος Κροίσος”) σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο υπερ-ήρωας “Iron Man” στις ταινίες “Iron Man”(2008) και “Iron Man 2″(2010) είναι επίσης βασισμένος στην ζωή του Χιουζ.

19 Ιανουαρίου19 Ιανουαρίου 1978: Το τελευταίο σκαθάρι της Volkswagen που κατασκευάστηκε στη Γερμανία αφήνει το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν.

Η παραγωγή του αυτοκινήτου στη Λατινική Αμερική θα συνεχίζεται μέχρι το 2003.

 

Το Σκαθάρι (επίσημα: Volkswagen Typ 1) ήταν το πρώτο, χρονολογικά, αυτοκίνητο στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen

και γενικότερα του ομίλου Volkswagen, και παρήχθη από τον Αύγουστο του 1938 έως τις 30 Ιουλίου 2003.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης χρονικής περιόδου, κατασκευάστηκαν συνολικά 21.529.464 αντίτυπα, με αποτέλεσμα το Σκαθάρι να γίνει, σε παγκόσμια κλίμακα,

το αυτοκίνητο με την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια παραγωγής και τον μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων υπό την ίδια πλατφόρμα.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό και με τα λαϊκά ονόματα Σκαραβαίος, Χελώνα και Κατσαριδάκι.

Σαν σήμερα στην ιστορία από το Historical Quest

Γεννήσεις

1947… Έλενα Ναθαναήλ, ελληνίδα ηθοποιός
1969… Βίκυ Κουλιανού, ελληνίδα ηθοποιός και μοντέλο

Θάνατοι

1906… Μπαρτολομέ Μίτρε, αργεντίνος πολιτικός, ελληνικής καταγωγής (Μητρόπουλος το ελληνικό του όνομα), πρόεδρος της Αργεντινής από το 1862 έως το 1868

2000… Χέντι Λαμάρ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Χέντβικ Κίσλερ, αυστριακής καταγωγής αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου