14 Ιανουαρίου 1822 Σαν σήμερα: Ελληνική Επανάσταση του 1821: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τον βράχο της Ακροκορίνθου

Με την έκρηξη της επανάστασης Τούρκοι και Αλβανοί κλείστηκαν στον βράχο της Ακροκορίνθου.

Στις 10 Ιανουαρίου 1822 οι Αλβανοί συνθηκολόγησαν με τους Έλληνες και αποχώρησαν.

Στις 14 του ίδιου μήνα οι πολιορκούμενοι Τούρκοι, πιεζόμενοι από τον λοιμό και μην έχοντας καμιά ελπίδα βοήθειας παραδόθηκαν στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος πήρε την ελληνική σημαία, σταύρωσε με αυτή την πύλη, μπήκε στο φρούριο και το κατέλαβε.

Σαν σήμερα στην ιστορία από το Historical Quest

14 Ιανουαρίου 1639: Το Κονέκτικατ υιοθετεί τις «Θεμελιώδεις Αρχές», το πρώτο γραπτό Σύνταγμα με το οποίο σχηματίστηκε κυβέρνηση.

 

 

14 Ιανουαρίου 1911: Η αποστολή του Ρόαλντ Αμούνδσεν φτάνει στην Τράπεζα Πάγου Ρος.

Η Τράπεζα Πάγου Ρος είναι ο μεγαλύτερος συμπαγής όγκος επιπλέοντος πάγου στον κόσμο. Βρίσκεται στο μυχό της μεγάλης εγκόλπωσης της Θάλασσας Ρος στην Ανταρκτική.

Η έκτασή της υπολογίζεται στα 496.000 έως 540.000 τ.χλμ.

Η Τράπεζα Πάγου Ρος φαντάζει από μακριά σαν ένα κατάλευκο απόκρημνο οροπέδιο, το ύψος του οποίου από τη θάλασσα φθάνει τα 50 μέτρα, ενώ το 90% της μάζας του βρίσκεται υπό τη θάλασσα και τροφοδοτείται από πολλούς παγετώνες της Ανταρκτικής ηπείρου σημαντικότερος των οποίων είναι ο παγετώνας Μπυρτ.

Πρώτος που ανακάλυψε (είδε) την παγοτράπεζα αυτή ήταν ο Άγγλος αξιωματικός και εξερευνητής του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Τζέιμς Κλαρκ Ρος στις 28 Ιανουαρίου του 1841 που εξερευνούσε την περιοχή ως αρχηγός αποστολής με δύο πλοία που έφεραν τα ελληνικά ονόματα Έρεβος και Τρόμος και ο οποίος χαρτογράφησε όλο το μέτωπο της παγοκρηπίδας.

Αν και ο ίδιος ονόμασε αυτήν αρχικά “Βικτώρια” προς τιμή της τότε Βασίλισσας της Αγγλίας τελικά καθιερώθηκε με το όνομά του.

Έκτοτε γενόμενος ο όγκος αυτός το μέσον προσέγγισης του Νοτίου Πόλου ακολούθησαν πολλοί άλλοι ονομαστοί εξερευνητές όπως ο Ρ. Σκοτ (1911-1912), ο Ρ. Αμούνδσεν (1911), ο Ρ. Μπυρτ (1928-1941), η ιστορική επιχείρηση Χάι Τζάμπ (1946-1947) ως και το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος (1955-1957).

Σημειώνεται ότι η προσέγγιση στη περιοχή αυτή γίνεται με ειδικούς ναυτικούς χάρτες τους λεγόμενους πολικούς εκτελώντας πολική ναυσιπλοΐα με αντίστοιχα βοηθήματα, το δε ναυτικό μίλι υπολογίζεται στη μεγαλύτερη τιμή του.

14 Ιανουαρίου 1953: Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ορκίζεται ως ο πρώτος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο (1892 – 1980) ήταν ο ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.
Μαζί με τον Νάσερ, τον Νεχρού και τον Μακάριο προώθησε την ιδέα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Γεννήσεις

1896… Τζον Ντος Πάσος, αμερικανός συγγραφέας. («Μανχάταν Τράνσφερ», «42ος Παράλληλος»)

1918… Δημήτρης Τσαφέντας, ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανός, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ, επειδή οι αρχές του απαγόρευσαν να παντρευτεί μία μαύρη

1925… Γιούκιο Μισίμα, ιάπωνας συγγραφέας, που αυτοκτόνησε κάνοντας χαρακίρι

Θάνατοι

1742… Έντμουντ Χάλεϊ, βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, που υπολόγισε την τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ)

1957… Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, αμερικανός ηθοποιός. («Καζαμπλάνκα», «Το γεράκι της Μάλτας»)

2001… Κώστας Ρηγόπουλος, έλληνας κωμικός ηθοποιός