120 δόσεις – Ρύθμιση οφειλών: Ποιοι είναι Δικαιούχοι – Πότε θα κάνετε Αίτηση – Οι λεπτομέρειες που αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου 

Αναφορά στο καυτό θέμα των 120 δόσεων για ελέυθερους επαγγελματίες με χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κάνει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «DOCUMENTO»

Στην συνέτευξη υποστρηρίζει ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Ρύθμιση οφειλών: Δικαιούχοι – Αίτηση – Νέες λεπτομέρειες

Δικαιούχοι θα είναι ενεργοί και ανενεργοί επαγγελματίες, ενώ υπογραμμίζει πως το μέτρο θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Όπως τόνισε «για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής, η οποία θα μειωθεί μέσω επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές.

Επίσης, οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85%.

Η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύψει θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 120 δόσεις, ενώ σε δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017.

Για οφειλή έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως και 36 και για μεγαλύτερη οφειλή θα είναι έως και 120».

Αύξηση κατώτατου μισθού

Παράλληλα ανέφερε για τον κατώτατο μισθό ότι περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πρόσθεσε δε οτι θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό,

μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 πολίτες.

Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών.

Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους».