Στράτευση γυναικών & Εθνοφυλακή: Η ΝΔ υλοποιεί το όνειρο Καμμένου; Ο Καμμένος «πολέμαρχος» για εκλογικό όφελος;

«Θα τους συντρίψουμε»! Ο Καμμένος «πολέμαρχος» για εκλογικό όφελος; Ανεβάζει με κάθε τρόπο τους τόνους ο ΥΕΘΑ και δίνει ευκαιρία στους Τούρκους να διεκδικούν το Καστελόριζο

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η κλιμάκωση των επιθετικών δηλώσεων του Πάνου Καμμένου ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, δεν είναι κάτι που μας ξενίζει.

Άλλωστε το έχουμε γράψει και σε παλαιότερο σχόλιό μας ότι όλα δείχνουν πως ο Πάνος Καμμένος έχει εκλογικά οφέλη κάθε φορά που ανεβάζει τους τόνους με την Τουρκία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που δεν τον έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο ΑΝΥΕΘΑ, ούτε η αντιπολίτευση, στην ρητορική και έχουν κρατηθεί σε επίπεδο μη επιθετικών προειδοποιήσεων.

Αντίθετα ο Πάνος Καμμένος δείχνει να επιχειρεί με κάθε τρόπο να ρίξει λάδι στην φωτιά των δηλώσεων και να προκαλέσει τις τουρκικές αντιδράσεις.

«Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» είπε πριν από λίγο ο Πάνος Καμμένος από τη Λέρο. Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!»

Ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει καλά να παίζει το παιχνίδι του εντυπωσιασμού. Μια πολεμοχαρής δήλωση, μερικές φωτογραφίες κι ένα βίντεο είναι αρκετά για να ανάψουν φωτιά στο διαδίκτυο και πηχυαίους τίτλους στις ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Συσπείρωση γύρω από τη σημαία

Προσπαθεί να προκαλέσει με κάθε τρόπο την Άγκυρα, γιατί γνωρίζει καλά το κλασσικό επικοινωνιακό παιχνίδι, που ονομάζεται «συσπείρωση γύρω από τη σημαία».

Το επικοινωνιακό αυτό φαινόμενο καταγράφηκε από Αμερικανούς επιστήμονες και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σε προεκλογικές περιόδους στις ΗΠΑ.

Η μέση αύξηση της δημοτικότητας σύμφωνα με τη θεωρία που διατύπωσε ο αμερικανός επικοινωνιολόγος Mueller είναι περίπου 6 εβδομάδες, μετά από τις οποίες ξαναγυρίζει στα κανονικά επίπεδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συσπείρωση της κοινής γνώμης μπορεί να φθάσει και μερικούς μήνες. Αυτό συνέβη στον πρόεδρο Μπούς τον πρεσβύτερο κατά την διάρκεια του πολέμου στον Περσικό, όταν η συσπείρωση κράτησε για 41 εβδομάδες.

Ο Πάνος Καμμένος με την ρητορική που αναπτύσσει επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας για να επιτύχει συσπείρωση. Και αυτό σε μια περίοδος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως άτυπα προεκλογική, καθώς πολλά κόμματα προετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογές και ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Τα τραγικά ποσοστά που πιάνει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ειδικά με την στάση που έχει κρατήσει στην συμφωνία των Πρεσπών, δεν παρέχουν αισιοδοξία για την είσοδό του στην Βουλή. Στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι δεν μπαίνει.

Η αντιπαράθεση με την Τουρκία, ειδικά αν καταφέρει να ανεβάσει τους τόνους με συνθήματα που μπορεί να παίξουν σε πηχυαίους τίτλους, μπορεί να του προσφέρει μια αύξηση των ποσοστών, καθώς οι ψηφοφόροι του, δείχνουν να εντυπωσιάζονται από τέτοιες κινήσεις.

Αναγκαία συνθήκη για να δημιουργηθεί συσπείρωση της κοινής γνώμης είναι η ειδησεογραφική κάλυψη, σύμφωνα με τον καθηγητή επικοινωνίας Αθανάσιο Σαμαρά. 

Έτσι ακριβώς εξηγείται και το υλικό με το που τροφοδότησε την ειδησεογραφία σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Βγάζοντας ένα βίντεο από το ελικόπτερο που τον μετέφερε στο Καστελόριζο, και χρησιμοποιώντας μερικές «πολεμοχαρείς» εκφράσεις, έδωσε το κατάλληλο υλικό για εντυπωσιακούς τίτλους.

Αλλά επίσης έδωσε και την αφορμή στην Τουρκία να αμφισβητήσει στην πράξη το Καστελόριζο για μια ακόμα φορά.

Σε δεύτερο επίπεδο η συσπείρωση της κοινής γνώμης σχετίζεται μ’ ένα συνδυασμό δύο παραγόντων: την εξάρτηση των μέσων επικοινωνίας από τις επίσημες «αξιόπιστες πηγές». και την αναστολή της διακομματικής κριτικής.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή επικοινωνίας Daniel C. Hallin, όταν η κατασκευή της ειδησεογραφίας αποσκοπεί στο να δώσει μία ‘ουδέτερη’ και ‘αντικειμενική’ περιγραφή της πραγματικότητας και συγχρόνως στηρίζεται στις επίσημες πηγές, τότε αναπαράγει τη σύγκρουση ή τη συναίνεση που υπάρχει στο επίπεδο των ελίτ.

Το φαινόμενο της συσπείρωσης της κοινής γνώμης γύρω από την σημαία και την ηγεσία της χώρας σε περιόδους κρίσης δύναται να συσχετιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό ορισμένες συνθήκες, άμεσα με την χείριστη έκφανση του λαϊκισμού στην εξωτερική πολιτική, δηλαδή τη χειραγώγηση των εθνικών θεμάτων για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Αθανάσιος Σαμαράς.

Όταν οι ένοπλες δυνάμεις καθίστανται το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής, αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις ένοπλες δυνάμεις.