υπερόπλα ΗΠΑ «υπερόπλα»

Τα 5 αμερικανικά «υπερόπλα» που θέλουν να εξακολουθούν να κυριαρχούν στις θάλασσες τον 21ο αιώνα. Το Αμερικανικό Ναυτικό αποδείχθηκε η ισχυρότερη ναυτική δύναμη στον κόσμο  τον 20ο αιώνα και επιθυμεί να διατηρήσει τον τίτλο

Επιμέλεια: Θεώνη Σταματοπούλου

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η υπεροχή του Αμερικανικού Ναυτικού αμφισβητείται διαρκώς από τη Ρωσία και την Κίνα.

Μόσχα και Πεκίνο προχωρούν στην παραγωγή ολοένα και περισσότερο εξελιγμένων συστημάτων, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

τα προηγμένα αεροσκαφη, τα «αθόρυβα» υποβρύχια και οι υπερ – υπερηχητικοί πύραυλοι.

Οι ναυτικές δυνάμεις οι οποίες δεν προτίθενται να εξελιχθούν σύμφωνα με τις επιταγές της τεχνολογίας, είναι καταδικασμένες και οι ΗΠΑ φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Βέβαια, το ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει διαρκώς μία πληθώρα νέων εξολπισμών στα ναυπηγεία του.

Δείτε μερικά από τα υπερόπλα του Αμερικανικού Ναυτικού που αναμένεται να κάνουν θραύση στον 21ο αιώνα και να ενταχθούν και στις υπόλοιπες ναυτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο:

Τα αμερικανικά «υπερόπλα» των θαλασσών

1. Αεροπλανοφόρα κλάσης Ford

Το αεροπλανοφόρο κλάσης USS Gerald W. Ford είναι το ακριβότερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ. Η κατασκευή του κόστισε περίπου 12,8 δις δολάρια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου του 2005 και η καθέλκυση του έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 2013.

To αεροπλανοφόρο είχε προγαμματιστεί για ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το Μάρτιο του 2016 με την πρώτη του ανάπτυξη να έχει προγραμματιστεί το 2019.

Το αεροπλανοφόρ USS Gerald R. Ford θα εισέλθει στο στόλο αντικαθιστώντας το USS (CVN-65), το οποίο για 51 χρόνια προσέφερε ενεργό υπηρεσία και αποσύρθηκε το Δεκέμβριο του 2012.

2. Υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Columbia

Τα νέα υποβρύχια είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από την κατηγορία Ohio, με εκτόπισμα 20.800 τόνων, αλλά θα μπορούν να φέρουν μόνο 16 βλήματα Trident II D5.

Το μεγαλύτερο μέρος του μαζικού μεγέθους των σκαφών αυτών καταλαμβάνεται από έναν καινούργιο αντιδραστήρα και τον κινητήρα με μόνιμο μαγνήτη, ο οποίος, ενώ είναι εξαιρετικά ήσυχος, είναι επίσης τεράστιος.

Τα νέα σκάφη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία των επιθετικών υποβρυχίων τύπου Virginia και αξιοποιούν πολλά από τα συστήματα των μικρότερων σκαφών.

Πράγματι, από ορισμένες απόψεις, το Columbia είναι ένα μεγαλύτερου μεγέθους προηγμένο παράγωγο της εξαιρετικά σχεδιασμένης κατηγορίας υποβρυχίων Virginia.

3. Υπερ – υπερηχητικοί πύραυλοι

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούν προτεραιότητα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή είναι πολύ πιο γρήγοροι από οποιαδήποτε αντιπυραυλική άμυνα.

Η αμερικανική Lockheed Martin κατασκευάζει ένα νέο υπερηχητικό αεροσκάφος με την κωδική ονομασία SR-72, ή αλλιώς «γιο του Blackbird».

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 6 Mach (δηλαδή έξι φορές την ταχύτητα του ήχου) και σύμφωνα με την CEO της Lockheed Martin, Marillyn Hewson, «θα μεταβάλλει για πάντα την ταχύτητα απόκρισης σε ένα επεισόδιο, επιτρέποντας στους πιλότους να αντιμετωπίσουν απειλές πολύ πιο γρήγορα από την αντίδραση του εχθρού».

4. Αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας

Στην παρούσα φάση η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει 186 F-22 και αποτελούν την αιχμή του δόρατος τόσο τεχνολογικά όσο και τακτικά για αυτή στον τομέα της αεροπορικής υπεροχής.

Είναι τόσο εξελιγμένο που η σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει την εξαγωγή του ακόμα και σε συμμαχικές χώρες.

Από την άλλη, το F-35 αν και μοιάζει με το F-22 είναι σημαντικά μικρότερο και με ένα μόνο κινητήρα και είναι μαχητικό πολλαπλών ρόλων και όχι καθαρόαιμο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής.

Είναι το πλέον εξελιγμένο αμερικανικό μαχητικό αλλά και πολύ ακριβό μέχρι στιγμής.

υπερόπλα ΗΠΑ

5. Αεροσκάφη 6ης γενιάς

Πρόκειται για δυο διαφορετικά προγράμματα ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς, ένα για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και ένα για το Ναυτικό.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά το Penetrating Counter Air (PCA) της USAF για την ανάπτυξη ενός μαχητικού μεγάλης ακτίνας που θα είναι σε θέση να διαπερνά την εχθρική αεράμυνα, συνοδεύοντας αν χρειαστεί βομβαρδιστικά πάνω από εχθρική περιοχή.

Ενδεχομένως να είναι ένας φορέας μη επανδρωμένων drones, αλλά να διατηρεί και ικανότητες αερομαχίες, ενσωματώνοντας τη τελευταία λέξη σε τεχνολογία stealth.

Το Αμερικανικό Ναυτικό με τη σειρά του, αναζητά τον αντικαταστάτη του F/A-18 Super Hornet.

Το 2030, τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ θα είναι εφοδιασμένα με δυο μοίρες F/A-18 Super Hornet και δυο μοίρες F-35C.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, το Ναυτικό θέλει να αντικαταστήσει τα Hornets με ένα νέο μαχητικό (F/A-XX), για να έχει στη διάθεσή του ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής και πολλαπλών δυνατοτήτων.

Πηγή: nationalinterest.org