ΑΝΥΕΘΑ Έβρος στρατιωτικοί γιατροί

Στρατιωτικοί γιατροί – Έβρος: Ο ΑΝΥΕΘΑ δεν βλέπει ελλείψεις αλλά αυξήσεις σε υγειονομικό προσωπικό. Τι λέει για τις μεταθέσεις γιατρών  

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Απάντση σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις ελλείψει σε υγειονομικό προσωπικό στον Έβρο δίνει στη Βουλή ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας. Στην απάντηση υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα πάνε καλά στον Έβρο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Διαβάστε την και στην συνέχεια δείτε το σχόλιο του Armyvoice.gr

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό στα ιατρεία στρατιωτικών μονάδων του Έβρου» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς και αναφορικά με το ερώτημα της στελέχωσης, με υγειονομικό προσωπικό των μονάδων και των στρατιωτικών νοσοκομείων του Ν. Έβρου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, γνωρίζεται ότι οι μεταθέσεις των κατωτέρων αξιωματικών υγειονομικού, σχεδιασθήκαν με βάση την κείμενη νομοθεσία [Ν.3883/2010 και της υπουργικής απόφασης Φ.411/1/294483/Σ.797/ΓΕΕΘΑ/Β1/6 Φεβ 18 (Β’ 468)], σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των μεταθέσεων.

Από τις ως άνω μεταθέσεις προκύπτει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση του υγειονομικού προσωπικού των ΚΙΧΝΕ (πρώην στρατιωτικών νοσοκομείων) του Ν. Έβρου, καθώς δεν μετακινήθηκε αξιωματικός (ΥΙ) με κρίσιμη ειδικότητα από τους ήδη υπηρετούντες αλλά και ότι αυξάνεται η στελέχωση τους, με την τοποθέτηση ενός αξιωματικού (ΥΙ) ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής, δύο αξιωματικών (ΥΙ) ειδικότητας Καρδιολογίας, ενός αξιωματικού (ΥΙ) ειδικότητας Παθολογίας, ενός αξιωματικού (ΥΙ) ειδικότητας Ψυχιατρικής και τριών αξιωματικών ειδικότητας Νοσηλευτή.

Επιπρόσθετα, από τους ανωτέρω αξιωματικούς, έχουν ήδη παρουσιαστεί ο αξιωματικός (ΥΙ) ειδικότητας Ψυχιατρικής και οι τρεις αξιωματικοί ειδικότητας Νοσηλευτή.

Στους υπόλοιπους αξιωματικούς (ΥΙ) θα χορηγηθεί Φύλλο Πορείας με τη λήξη της εκπαίδευσής τους και τη λήψη του τίτλου ιατρικής ειδικότητας [οι αξιωματικοί (ΥΙ) ειδικότητας Καρδιολογίας τον Δεκ 18 και οι λοιποί το Φεβ 19].

(Το Armyvoice.gr  έχει ήδη γράψει πρώτο για την μετάθεση του καρδιολόγου στις 28 Δεκεμβρίου)

Περαιτέρω, για την κάλυψη των τρεχουσών υπηρεσιακών αναγκών των ΚΙΧΝΕ και μέχρι την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των μετατιθέμενων, αποφασίσθηκε η διάθεση αξιωματικών (ΥΙ) ειδικότητας Καρδιολογίας, από τη Φρουρά Θεσσαλονίκης και ενός αξιωματικού (ΥΙ) ειδικότητας Παθολογίας, ο οποίος υπηρετεί στη περιοχή του Έβρου.

Πέραν τούτου, εκτός από τα ΚΙΧΝΕ, τα ποσοστά στελέχωσης με αξιωματικούς (ΥΙ) των μονάδων, οι οποίες εδρεύουν στο Ν. Έβρο, δεν μειώθηκαν κατά το ελάχιστο, μετά το πέρας των τακτικών και εκτάκτων μεταθέσεων του τρέχοντος έτους, λόγω της επιχειρησιακής βαρύτητας και της σημασίας τους.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η μονάδα της Φρουράς Καβησού – Φερών, η οποία διαθέτει το ΣΤΕΠ της περιοχής, ενισχύθηκε με την τοποθέτηση ενός αξιωματικού (ΥΙ) άνευ ειδικότητας, ενώ την 30 Οκτ και την 12 Νοε 18, έχουν τοποθετηθεί, επιπλέον των προβλεπομένων, στην περιοχή Καβησού – Φερών δύο οπλίτες θητείας ιατροί άνευ ειδικότητας [ένας σε μονάδα η οποία λειτουργεί ως Σημείο Υποδοχής των νεοσύλλεκτων οπλιτών (Σ.ΥΠ.Ο.) και ένας στο ΣΤΕΠ της περιοχής, το οποίο καλύπτεται από εφημερεύοντα αξιωματικό (ΥΙ) άνευ ειδικότητας, κάθε Σαββατοκύριακο].

Αναφορικά με τη μονάδα με έδρα στον Πέπλο, δεν διαθέτει ιατρείο και η υγειονομική της κάλυψη πραγματοποιείται από το ΣΤΕΠ της περιοχής (Καβησός), λόγω της πολύ μικρής απόστασης

Σε ό,τι αφορά στον επαρκή εξοπλισμό των ιατρείων μονάδων, οι μονάδες προμηθεύονται το απαιτούμενο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν έχουν αναφερθεί ελλείψεις, προβλήματα ή δυσχέρειες, ενώ επισημαίνεται ότι οι οπλίτες κάθε ΕΣΣΟ εμβολιάζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πάγια Διαταγή 7-1/2009 του ΓΕΣ κατά την κατάταξή τους στα Σ.ΥΠ.Ο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΥΠΕΘΑ το ενδιαφέρον και ο δίκαιος χειρισμός του ανθρωπίνου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μέριμνα υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού και ιδιαίτερα η υγειονομική του υποστήριξη.

Σχόλιο Armyvoice.gr προς τον ΑΝΥΕΘΑ

Αν όλα πάνε καλά υπουργέ μας, γιατί δεν υπάρχει καρδιολόγος στο Διδυμότειχο και αναγκάζονται να πηγαίνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη τα στελέχη για να βρουν γιατρό;

Μήπως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν σας έχουν πληροφορήσει ότι αποστρατεύθηκε καρδιολόγος χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντικατάστασή του; 

Γιατί ακόμα και σήμερα που δίνετε την απάντηση περί αυξήσεων στο στελεχιακό δυναμικό, καρδιολόγος δεν υπάρχει! Αφού όσοι παίρνουν φύλλο πορείας βρίσκουν τρόπο να «διαφύγουν» της μετάθεσης στον Έβρο. Μήπως δεν σας τα λένε καλά τα διάφορα γραφεία;

Αφού επισκέπτεστε στρατιωτικές μονάδες, γιατί δεν παίρνετε την πρωτοβουλία να πάτε μέχρι τον Έβρο και να συνομιλήσετε με τους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;

Πιστεύουμε ότι θα έχουν να σας πουν πολλά περισσότερα για την ελλειπή υγειονομική φροντίδα, από αυτά που μόλις διαβάσαμε στην απάντησή σας.

Με την ευκαιρία αναλογιστείτε γιατί το νοσοκομείο της Λάρισας που δεν εξυπηρετεί τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτικών είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις ειδικότητες και στον Έβρο εξυπηρετούνται από ΚΙΧΝΕ στα οποία δεν θέλει κανένας να μετατεθεί;

Πού είναι οι υπόλοιπες ειδικότητες γιατρών που έχουν ανάγκη τα στελέχη που υπηρετούν στα σύνορα;

Πώς θα διασφαλίσετε την ομαλή παροχή υγειονομικής φροντίδας στην πρώτη γραμμή, όπου είναι και η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού; Θα τολμήσετε να σπάσετε αυτά τα συμφέροντα;