Ναυτική Βάση στα Σούρμενα στην Τραπεζούντα ανοίγει η Τουρκία – Ανακοίνωσε την αγορά έκτασης στην περιοχή και την μεταφορά 400 στελεχών

Νέο «παράθυρο» στη Μαύρη Θάλασσα ανοίγει η Τουρκία με την ανακοίνωση για την ίδρυση ναυτικής βάσης στα Σούρμενα (Sürmene) στην επαρχία Τραπεζούντα στον Πόντο.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έλαβε την θετική απάντηση για την παραχώρηση κατάλληλης έκτασης στην περιοχή και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η βάση θα στελεχωθεί από 400 στρατιωτικούς, ενώ σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους θα υπάρχει δουλειά για 500- 600 άτομα από την πειροχή.

Το Τουρκικό Ναυτικό διέθετε ήδη μια έκταση 60 στρεμμάτων στην περιοχή, δίπλα σε μια έκταση 360 στρεμμάτων σε περιοχή όπου υπάρχουν ναυπηγεία.

Τελικά κατάφερε να πάει αυτή την έκταση με παραχώρηση κι έτσι αναμένεται σύντομα να αποκτήσει νέα βάση.

Ο Τούρκος Ναύαρχος Adnan Özbal μαζί με ομάδα εμπειρογνωμώνων είχε επισκεφθεί την περιοχή τον Ιούλιο, λίγες ημέρες πριν ανάλαβει αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού.

Εκεί είχε εντοπίσει την περιοχή, λέγοντας πως είναι το καλύτερο σημείο για το τουρκικό ναυτικό, καθώς υπάρχει ήδη ναυτική διοίκηση ακτοφυλακής και τα ναυπηγεία στα Σούρμενα.

Τα πλοία της δύναμης της Μαύρης Θάλασσας θα αγκυροβολούν στη νέα Βάση στα Σούρμενα, δήλωσε σχετικά στον τοπικό Τύπο.

Σύμφωνα με επισοτλή του κυβερνήτη της επαρχίας Τραπεζούντας τα πλοία θα αγκυροβολούν στη νέα βάση γύρω στις 10 με 15 ημέρες, με ανάλογα οικονομικά ωφέλη για την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σούρμενα, βρίσκοντα ανάμεσα στην πόλη της Τραπεζούντας και στην Ριζούντα (Rize στα τουρκικά) η οποία είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα ο παππούς του σημερινού «σουλτάνου» καταγόταν από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας στον Εύξεινο Πόντο.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΚΥΑ για αναδρομικά αποστράτων – ΕΓΓΡΑΦΟ
Επόμενο άρθροΚαιρός – 9 Δεκεμβρίου 2018 : Κρύο, βροχές, χιόνια
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).