Καιρός: Τσουχτερό κρύο και χιόνια μετά την πρωτοχρονιά βλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος – Χιόνια ακόμα και στα νησιά

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, μετά την πρώτη του έτους και από τις 3 Ιανουαρίου θα εισέλθουν στην Ελλάδα πολικές αέριες μάζες από την Ευρώπη, οι οποίες θα ρίξουν κατακόρυφα τη θερμοκρασία στη χώρα μας με χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές.

Την Κυριακή θα έχουμε κάποιες παροδικές νεφώσεις που θα αφήσουν κυρίως στα ηπειρωτικά λίγες τοπικές βροχοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση, θα εναλλάσονται αυτά τα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό.

Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήμερα θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία αρκετά ισχυρή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα εξαιρέσω μόνο τμήματα της Α.Μακεδονίας και της Θράκης και ενδεχομένως του ΒΑ Αιγαίου που φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις βροχοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (βόρεια ηπειρωτικά και νοτιότερες περιοχές – Θεσσαλία Ήπειρο Στερεά Πελοπόννησος Επτάνησα Εύβοια Σποράδες και κεντρικό Αιγαίο) ο καιρός θα είναι άστατος κατά διαστήματα με κύρια χαρακτηριστικά μπόρες βροχές τις κατά τόπους ενδεχομένως ισχυρές καταιγίδες.

Οι πυκνότατες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα απασχολήσουν και τις ημιορεινές περιοχές πάνω από 400μ με 500 μ. θα είναι επίσης οτ κύριο χαρακτηριστικό.

Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και κυρίως την Πρωτοχρονιά οι βοριάδες θα φτάνουν μέχρι και τα 7 με 8 τοπικά ίσως και 9 μποφόρ βορειότερα τμήματα του Αιγαίου που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στην Αττική θα έχουμε, επίσης, χιονοπτώσεις που θα κατέβουν χαμηλά, πάνω από τα 500 – 550 μέτρα.

Η μισή Πάρνηθα από τα μέσα και υψηλότερα θα είναι καλυμμένη από χιόνι (θα είναι πυκνές οι χιονοπτώσεις).

Θα καλυφθούν όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος και μάλιστα περιοχές της Θεσσαλίας της Κεντρικής Στερεάς σε πολύ χαμηλά υψόμετρα πάνω από τα 200 – 300 μ. τοπικά μέχρι και την Πελοπόννησο πάνω από τα 800 – 900 μ. θα χιονίζει αρκετά πυκνά.

Βελτιώνεται ο καιρός πολύ πρόσκαιρα όμως από τις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια για ένα ή και δύο 24ωρα -εάν τελικά επαληθευτούν τα προγνωστικά στοιχεία- θα ακολουθήσει μία σημαντικότατη ψυχρή εισβολή.

Πολικές αέριες μάζες θα εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο, θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο και θα έχουμε χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές.

Εάν έρθει, ενδεχομένως να θυμίζει και μέρες του ’87», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com