Ισραηλινοί πιλότοι μιλούν για τη στενή συνεργασία με τους Έλληνες πιλότους στις ασκήσεις μεταξύ των δυο χωρών και νιώθουμε υπερήφανοι

Επιμέλεια Θεώνη Σταματοπούλου

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι είναι από τους καλύτερους του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια οι ασκήσεις μεταξύ των Αεροποριών Ελλάδας – Ισραήλ, έχουν ενταθεί.

Μάλιστα, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF), ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) θα διευρύνεται διαρκώς.

Διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται συχνά μεταξύ των δύο χωρών, όπως και προσομοιώσεις αερομαχιών και έξοδοι με ελικόπτερα.

Πριν λίγες εβδομάδες, τα F-16 SUFA της Ισραηλινής Αεροπορίας πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι Ισραηλινοί πιλότοι μιλούν με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τους Έλληνες.

Ο Maj Υ’, πιλότος της 201 μοίρας, μιλώντας σε διεθνή μέσα δήλωσε: «Ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Οι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και μας βοήθησαν να βελτιώσουμε την ποιότητα της άσκησης».

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα εξ’ αυτών είναι και η γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους.

«Η απόσταση αυτή, μας επιτρέπει να διενεργούμε μεγάλες πτήσεις, παρόμοιες με εκείνες που πραγματοποιούμε στη διάρκεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας», τονίζει ο Maj Y’.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα, είναι πως η Ελλάδα είναι μέλος του NATO. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο εκπαίδευσης.

Τα μέλη του NATO πετούν σε μεγαλύτερους  σχηματισμούς στον αέρα, ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία έχει συνηθίσει να πετάει σε μικρότερους σχηματισμούς λιγότερους από τέσσερα αεροσκάφη.

Μία  ακόμα διαφορά, εντοπίζεται και στον τομέα της διαχείρισης της άσκησης. Στην Ισραηλινή Αεροπορία, τις ασκήσεις διαχειρίζεται ένα κέντρο ελέχγου. Στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ο διοικητής της άσκησης είναι ο επικεφαλής της αποστολής.

Για παράδειγμα στην πρόσφατη άσκηση τα ισραηλινά αεροσκάφη προήλθαν όλα από την ίδια κατεύθυνση στη διάρκεια της άσκησης, στην Ελληνική ΠΑ τα αεροσκάφη έρχονταν από διάφορες αεροπορικές βάσεις κατα μήκος της χώρας.

Άλλη μία διαφορά είναι κι αυτή σχετικά με την αναφορά. Ενώ οι αναφορές της Ελληνικής ΠΑ επικεντρώνεται στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, η Ισραηλινή Αεροπορία είναι διαφορετική:

«Έχουμε ένα βασικό στόχο. Αυτός είναι να επιστρέφουν πίσω τα αεροσκάφη μας ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά ο Maj Y’.

Πέρα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα, είναι εμφανές ότι όταν πετάς μαζί με μία άλλη χώρα και δη στα εδάφη της, έχεις την ευκαιρία να εκτεθείς σε διαφορετικές κουλτούρες, τόσο σε επίπεδο ανθρώπων όσο και οργάνωσης.

«Η Ισραηλινή Αεροπορία και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχουν παρόμοιο χαρακτήρα. Αυτό είναι το βασικότερο πλεονέκτημα της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ. Και οι δύο ΠΑ είναι δυναμικές, ανοικτές σε προκλήσεις και ειλικρινείς», δήλωσε ο Maj Y’.

Και συνέχισε: «Μας ενώνει και μία πολιτισμική ομοιότητα. Βάζουμε τα πάντα πάνω στο τραπέζι και μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή…

… Οι Έλληνες μας βοήθησαν σε όλα. Έχουμε αναπτύξει τις καλύτερες σχέσεις, δηλαδή τη βάση της επιτυχίας για μία επιτυχή στρατιωτική άσκηση».

Το επόμενο έτος, η Ισραηλινή Αεροπορία αναμένεται να συμμετάσχει στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» με τον Maj Y’ να δηλώνει γι’ αυτό: «Οι Έλληνες αγαπούν να δουλεύουν σκληρά και έχουν ζεστή διάθεση. Είμαι ενθουσιασμένος με τη συνεργασία μας και περιμένω πως και πώς να πετάξω ξανά μαζί τους».

Πηγή: defence-blog.comΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com