Ισραηλινά F-35 για την άμυνα της Κύπρου! Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα από την διμερή άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών 2018

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιείται η διμερής Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών 2018 στην ευρύτερη περιοχή του κυπριακού FIR και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη άσκηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και πιο συγκεκριμένη το τριήμερο 26-28 Μαρτίου 2018 τόσο με την χρήση αεροναυτικών δυνάμεων, όσο και χερσαίων δυνάμεων που επιχείρησαν επί του κυπριακού εδάφους.

Αυτή την φορά, οι Ισραηλινοί πρόκειται να χρησιμοποιήσουν συνολικά 80 αεροσκάφη διαφορετικών τύπων (μαχητικών, ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερ, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ) εκ των οποίων και εδώ είναι το σημαντικότερο στοιχείο πρόκειται να συμμετάσχουν και τα νεοπαραληφθέντα Ισραηλινά F-35 Adir.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν και αποστολές καταστολής αεράμυνας SEAD (Suppression of Enemy Air Defense).

Συνολικά η Αεροπορία του Ισραήλ έχει παραλάβει μέχρι σήμερα 14 F-35 Adir τα οποία έχουν ενταχτεί σε υπηρεσία και κάποια από αυτά έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα πριν από επτά μήνες αριθμός μαχητικών F-35 Adir συμμετείχε στην επιχείρηση House of Cards πλήττοντας ιρανικούς στόχους στη Συρία, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα ιδιαίτερα προστατευόμενο περιβάλλον από εξελιγμένα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα όπως SA-5, SA-2, SA-22 και SA-17.

Όπως φαίνεται οι Ισραηλινοί φαίνονται αρκετά ικανοποιημένο με το αεροσκάφος και διαθέτουν πλέον την αυτοπεποίθηση για να χρησιμοποιήσουν το F-35 Adir ευρύτατα ακόμη και σε περιοχές με ιδιαίτερα ενισχυμένη αεράμυνα, πόσο δε σε μια περιοχή που ανήκει σε φιλική χώρα.

Στέλνοντας τα ισραηλινά F-35 Adir στην Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση αυτή, οι Ισραηλινοί στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για την αποφασιστικότητα του Τελ Αβίβ να αποκτήσει παρουσία και στην ευρύτερη Αν. Μεσόγειο, ένα γεωγραφικό χώρο που η Τουρκία επιδιώκει να οικειοποιηθεί και να την μετατρέψει στην “Γαλάζια της Πατρίδα” σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο defence-point.gr