Χονδρέμπορος προωθούσε 7 τόνους ακατάλληλα κρέατα σε στρατόπεδα στρατιωτικούς, άρβυλα, Έτος μέριμνας προσωπικού,

Έτος Μέριμνας Προσωπικού: Εργασιακός Μεσαίωνας για στρατιωτικούς – Οι υπηρεσίες στρατιωτικών σε Σ/Κ και αργίες χάθηκαν χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι» – Εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών καταστρατηγήθηκαν

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον Στρατό με την επίφαση των αναγκών της υπηρεσίας, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της ιεραρχικής δομής και της επιβληθείσας «αφωνίας» στους στρατιωτικούς, πολλές κυβερνήσεις και στρατιωτικές ηγεσίες επέβαλαν εργασιακό μεσαίωνα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια οι στρατιωτικοί είχαν κερδίσει να αμείβονται για τις υπηρεσίες του έκαναν ταΣαββαοτκύριακα και τις αργίες. Η αμοιβή αν και εξαιρετικά χαμηλή για ένα ολόκληρο 24ωρο που καλούνταν να βρίσκονται σε υπηρεσία, είχε παγιωθεί και πολλοί χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί βασίζονταν σε αυτήν ως ένα έξτρα εισόδημα.

Ωστόσο με την εφαρμογή του νόμου για τα ειδικά μισθολόγια η αμοιβή αυτή καταργήθηκε με σκοπό να αντικατασταθεί από την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης η οποία νομοθετήθηκε.

Το νέο ειδικό μισθολόγιο άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2018 (αναδρομικά από το 2017) και έτσι σιωπηλά καταργήθηκε ένα εργασιακό κεκτημένο των στρατιωτικών, να αμείβονται για την εργασία που προσφέρουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες όπως δικαιούνται να μείβονται όλοι οι εργαζόμενοι.

Η ειρωνία είναι ότι αυτό συνέβη μέσα στο έτος μέριμνας προσωπικού, όπως είχε «βαφτίσει» το 2018 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έτσι τα στελέχη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γύρισαν πίσω εργασιακά σε καταστάσεις που ίσχυαν προ δεκαετίες και αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς να αμείβονται για την εργασία που προσφέρουν.

Το δε χειρότερο είναι ότι όπως όλα δείχνουν αυτό θα συνεχιστεί, καθώς στον προϋπολογισμό του 2019 δεν έχει προβλεφθεί χρήματα ούτε για τις υπηρεσίες, ούτε για τη νυχτερινή αποζημίωση.

_________________________________________________

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]