Ενέργεια: Πρώτη προτεραιότητα για το Ισραήλ ο East Med, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου.


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προώθηση της κατασκευής του αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής, που θα έχει την προσεχή Πέμπτη στην πόλη Μπερ Σεβά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

“Αυτή την εβδομάδα έχουμε την 5η τριμερή συνάντηση με την Ελλάδα και την Κύπρο και θα εξετάσουμε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Ελπίζω αυτό το σχέδιο να προχωρήσει γιατί θα μετατρέψει το Ισραήλ σε προμηθευτή αερίου. Όχι μόνο τοπικά αλλά και παγκόσμια.” είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ενώ εν μέσω και των πληροφορίων για αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στο σχήμα που Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ έχουν θεσμοθετήσει, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σμούελ Ρεβέλ σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός των τριών χωρών, είναι ανοικτός και σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη του Ισραήλ “Μοιραζόμαστε σημαντικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

Αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις. Μαζί με χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.”

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής εταιρείας Energean με ισραηλινή κρατική εταιρεία για την κατασκευή χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης στο σύστημα μεταφοράς αερίου της χώρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σήμερα στην Αθήνα φιλοξενήθηκε η πρώτη τριμερής σύνοδος σε υπουργικό επίπεδο Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός εξωτερικών της Παλαιστίνης Riad Malki, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τομείς στους οποίους μπορεί να επεκταθεί η τριμερής συνεργασία.

Στο περιθώριο της τριμερούς ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους κύριους Κατρούγκαλο και Malki.

Ο υπουργός εξωτερικών ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, για τις επαφές που είχε στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ.

Τέλος συζήτησαν τα ευρωτουρκικά, τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την προετοιμασία της τριμερούς με την Ιορδανία, η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη στην Λευκωσία.

 
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω