Κωσταράκος - Αποστολάκης

Αποστολάκης – Κωσταράκος: Πού συμφωνούν και γιατί ανησυχούμε – Η κοινή διαπίστωση για το ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία που όλοι απευχόμαστε

Μπορεί η ρήση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ότι θα ισοπεδώσουμε βραχονησίδα εάν πατήσουν Τούρκοι να συζητήθηκε εκτενώς στην δημόσια σφαίρα, ωστόσο το πιο σημαντικό από όσα είπε εκείνη την ημέρα στους δημοσιογράφους ήταν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, είμαστε μόνοι μας.

Πέραν το ορθού της διαπίστωσης, πιθανότατα να υποκρύπεται και κάτι άλλο, όπως έγραψε ο Κωνσταντίνος Φίλης:

«Δεδομένου ότι μόλις λίγες μέρες πριν είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ (στις συνομιλίες συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), οι Αμερικανοί πιθανότατα επανέλαβαν πως δεν είναι σε θέση ούτε να αποτρέψουν τυχόν ραγδαία κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΕλλάδαΤουρκία, ούτε να παρέμβουν κατόπιν αποτελεσματικά για τη διευθέτησή της.

Αυτό το αποδίδουν κυρίως στο ότι οι προσβάσεις και η επιρροή τους στον Ερντογάν διόλου εξασφαλισμένες δεν είναι».
Δεν στεκόμαστε όμως μόνο στην συγκεκριμένη συγκουρία. Τα ίδια είχε πει και ο στρατηγός Κωσταράκος, τον περασμένο Μάιο, όταν ήταν εν ενεργεία Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο Α’ Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα, ο στρατηγός Κωσταράκος είπε χαρακτηριστικά:

«Εάν περιμένετε να δείτε ξένους να υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, σας λέω ότι δεν θα τους δείτε. Το να κάθεται κάποιος στην γωνία και να κλαίει, δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι της Ευρώπης, όμως αυτά πρέπει να τα υπερασπιστούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Μπορεί στρατηγός Κωσταράκος και Ναύαρχος Αποστολάκης να έχουν τις διαφορές τους, ωστόσο πρόκειται για κορυφαίους στρατιωτικούς των οποίων οι εκτιμήσεις συμπίπτουν.

Δεν έχει σημασία αν με τη φράση τους εννοούν πως δεν θα υπάρχει βοήθεια από τις ΗΠΑ ή από την Ευρώπη. Σημασία έχει ότι αυτή την προειδοποίηση πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ενδεχόμενο τις κρίσης.

Άλλωστε αυτός είναι και ο κοινός τους τόπος.