Αναβάθμιση F-16: Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν σύμβαση για τα ελληνικά F-16V! Τι προβλέπει για κόστος – χρονοδιάγραμμα

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες 20 Δεκεμβρίου την σύμβαση για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

Σύμφωνα με αυτήν, η Lockheed Martin, έχει αναλάβει σύμβαση σταθερής τιμής  996.775.000 δολαρίων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. (870.329.000 ευρώ σύμφωνα με την σημερινή ισοτιμία

Η σύμβαση όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας προβλέπει την αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F-16 στη διαμόρφωση V. (viper).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δόσεις αναμένεται να είναι περίπου 150.000.000 ευρώ και θα καταβάλλονται βάσει των  oροσήμων (milestones)που θα επιτυγχάνονται με βάση τα συμφωνηθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές απαιτήσεις της Lockheed Martin υπήρξε θέμα πληρωμής μεγάλης προκαταβολής για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Τελικά επειδή το πρόγραμμα ήταν «εμπροσθοβαρές», μετά απο διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά επέτυχε την εξισορρόπηση των πληρωμών κι έτσι κατέληξαν στις δόσεις των περίπου 150.000.000 ευρώ. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαταβληθεί μια δόση.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Fort Worth του Τέξας και  στην Αθήνα.

Η σύμβαση για την αναβάθμιση F-16 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2027.

Ποσό  488.419.750 δολαρίων θα πρέπει να δεσμευτεί για την ανάθεση του προγράμματος, αναφέρει η σύμβαση.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής τον Οκτώβριο του 2017 είχε δηλώσει ότι η σύμβαση δεν θα έχει αντισταθμιστικά, με εξαίρεση την ΕΑΒ.

Υπεύθυνο για την αναβάθμιση χρίζεται το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Wright-Patterson στο Οχάιο.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com