Αναδρομικά: Η δήθεν τροπολογία Καμμένου δείχνει ότι δεν υπογράφηκε η ΚΥΑ – Τι παραμύθια πουλάνε στους στρατιωτικούς


Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Τι είναι τροπολογία;

Όπως μπορεί να πληροφορηθεί οποιοδήποτε από την ιστοσελίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου, τροπολογίες ή προσθήκες είναι διατάξεις με άλλη διατύπωση ή νέες διατάξεις που προστίθενται σε ένα νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησής του από τη Βουλή.

Με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, τροπολογίες και προσθήκες δεν συζητούνται αν δεν έχουν κατατεθεί τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Συνεπώς όταν κάποιος μιλάει για τροπολογία, αναφέρεται σε ένα υπαρκτό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Αν υπήρχε τροπολογία, θα έπρεπε να έχει κατατεθεί κι αυτή στην Βουλή, και φυσικά θα υπήρχε δημοσιευμένο το κείμενο της τροπολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αναδρομικά: Η δήθεν τροπολογία Καμμένου και η θανάσιμη παγίδα στην εφορία

Η λογική λέει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί τροπολογία σε κάτι που δεν υπάρχει. 

Υπάρχει ο νόμος που ψηφίστηκε για τα αναδρομικά, αλλά δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής κάποια τροπολογία στη Βουλή. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε, από την ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Υπάρχουν μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαρρέει τα «θέλω του» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να μετρήσει και αντιδράσεις.

Τι δείχνει όμως η διαρροή για την δήθεν τροπολογία; Μια προσεκτική ανάγνωση δείχνει ότι προφανώς μέχρι την Παρασκευή δεν είχαν πέσει οι υπογραφές για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, και πηγαινοέρχονταν χαρτιά ανάμεσα στα υπουργεία για να κάνουν διαπραγμάτευση για το ποσοστό της φορολόγησης.

Συνεπώς, όλα όσα λέγονται δεν είναι κάποια τροπολογία, αλλά δημοσιοποίηση της διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ. 

Το υπουργείο Οικονομικών ήθελε 35% φορολόγηση και ο Καμμένος πρότεινε 20%. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς έληξε αυτή η διαπραγμάτευση κι εάν πράγματι πέρασε ή όχι η άποψη Καμμένου.

Όμως όλα δείχνουν ότι η ΚΥΑ δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Ή τουλάχιστον δεν είχε υπογραφεί μέχρι την Παρασκευή, παρά τις διαρροές ότι υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό δικαιώνει τον συνδικαλιστή αξιωματικό της Αστυνομίας, ο οποίος χθες αποκάλυψε ότι η ΚΥΑ δεν έχει ακόμα υπογραφεί. 

Προφανώς όταν με το καλό δημοσιευτεί η ΚΥΑ θα δοθεί λύση στο μυστήριο. Και πράγματι ενδέχεται να χρειαστεί να κατατεθεί τροπολογία στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τα αναδρομικά.

Αυτό βέβαια, δείχνει και την προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε ο νόμος, καθώς θα έπρεπε να περιέχει και την ανάλογη διάταξη και όχι να τρέχουν εκ των υστέρων για ρυθμίσεις.

Ελπίζουμε μόνο να μην γίνει όπως στην περίπτωση της νυχτερινής αποζημίωσης που έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια και ακόμα η ΚΥΑ δεν έχει βγει επειδή διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών.