Αναδρομικά ενστόλων: Σημειώστε την μέρα 23 Ιανουαρίου 2019. Είναι η ημερομηνία κλειδί για την διεκδίκηση της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ


Στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ η οποία θα εξετάσει εάν εφάρμοσε ή όχι η κυβέρνηση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου για τα αναδρομικά ενστόλων και στρατιωτικών, προσφεύγουν πλέον οι ενδοαφερόμενες ομοσπονδίες.

«Η πρόσφατη καταβολή των αναδρομικών (το υπόλοιπο 50% της απόφασης του ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, ήρθε μετά από πολύχρονους αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν το 2012, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χαριστική πράξη, ούτε «δώρο» της κυβέρνησης προς τους ένστολους.

Ωστόσο, ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται αφενός για τη διεκδίκηση των αναλογούντων, στον καθένα εκ των εναγόντων, τόκων, αφετέρου δε διότι η συμμόρφωση του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν πλήρης». Αυτό υποστηρίζει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών ΠΟΑΣΥ.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στις 23 Ιανουαρίου 2019 και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των ενστόλων έχουν σημάνει συναγερμό.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, με δύο αποφάσεις που αναμένονται από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 θα λυθεί η δύσκολη εξίσωση των αναδρομικών τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Και αυτό γιατί οι ανώτατοι δικαστές αμέσως μετά τις γιορτές θα είναι έτοιμοι να αποφανθούν για τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δίνοντας έτσι απάντηση και στο μείζον θέμα της αναδρομικότητας των απαιτήσεων των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι αμέσως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του 2015 άρχισαν να συρρέουν στα δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές

. Άλλοι ζητώντας αναδρομικά την καταβολή απαιτήσεών τους από το 2012 και άλλοι αργότερα.

Με την κρίσιμη απόφασή του τότε το ΣτΕ, είχε βάλει τις κόκκινες γραμμές του, περιορίζοντας τον κύκλο των “δικαιούχων”, αφού έκρινε ότι λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας αναδρομικές απαιτήσεις μπορούν να έχουν μόνο όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, όσοι δηλ. έχουν κάνει αγωγές.

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι το εύρος του χρόνου.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι όσοι είχαν κάνει αγωγές πριν από την απόφαση του Ιουνίου 2015 θα πάρουν αναδρομικά από την ημέρα που έγιναν οι μειώσεις στις συντάξεις τους με μνημονιακούς νόμους του 2012.

Όσοι δεν προσέφυγαν δικαιούνται αναδρομικά από την ημέρα δημοσίευσης της επίμαχης απόφασης.

Ωστόσο, αν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου κριθούν αντισυνταγματικές αυτό σημαίνει ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων θα δύνανται να εγερθούν μέχρι σήμερα; Αυτό θα το πει το δικαστήριο.

Στην αντίθετη περίπτωση, λένε οι ίδιες πηγές, εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε είναι βέβαιο πως ό, τι θελήσει κανείς να διεκδικήσει θα σταματά τον Μάιο του 2016.

Μέσα στην επόμενη χρονιά θα κριθεί όμως και το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, μετά την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία άναψε το πράσινο φως για όσους από 1/1/2013 έχασαν παντελώς τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές που έγιναν με προηγούμενους μνημονιακούς νόμους του 2010 και του 2011 έχει κριθεί ότι κινήθηκαν μέσα στα όρια του Συντάγματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση και να μπει η χώρα σε τροχιά προσαρμογής μέσα από όσα προέβλεπαν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους, η Ολομέλεια του δικαστηρίου θα διασκεφθεί για το επίμαχο θέμα έχοντας όμως, μπροστά της δύο δεδομένα: τις κόκκινες γραμμές που έβαλε η απόφαση 2287/2015 και την απόφαση που αναμένεται για τον νόμο Κατρούγκαλου.

_________________________________________________

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]

 

Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω