Αναδρομικά ενστόλων: 20% φόρος λέει το υπουργείο Οικονομικών – Η δήθεν τροπογολία Καμμένου είναι τελικά τροπολογία ΥΠΟΙΚ

Στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης προχωρεί αμέσως το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ορίζει ότι στα αναδρομικά που θα καταβληθούν εφάπαξ σε ένστολους δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με αυτήν ο φόρος που θα πληρώσουν οι δικαιούχοι είναι 20% και με αυτόν ,θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων που καταβληθούν εντός των επόμενων ημερών δεν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα φορολογίας, αλλά με ευνοικότερο καθεστώς.

Αναδρομικά ενστόλων: 20% φόρος

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, διευκρίζεται ότι:

«Σε συνέχεια της ψήφισης από τη Βουλή των νομοθετικών διατάξεων για την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και ενόψει της έκδοσης των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για την καταβολή του ως άνω ποσού στους δικαιούχους, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις (άρθρο 60 του ν.4172/2013)».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν τα χρήματα θα προσμετρηθούν στα εισοδήματα του 2018 ή θα γίνει αναγωγή στα προηγούμενα έτη. Και αυτό έχει σημασία, γιατί μπορεί μεν η φορολόγηση να είναι αυτοτελής, ωστόσο η αύξηση των εισοδημάτων, ενδέχεται να αποκλείσει από ορισμένα επιδόματα που δικαιούνται οικογένειες στρατιωτικών.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι οι ΚΥΑ που είναι απαραίτητες για την καταβολήτ ων χρημάτων, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.