Άδεια κύησης – τοκετού: Νέες ρυθμίσεις με υπουργική απόφαση – Δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης με υπογραφές Καμμένου – Ρήγα

Νέες ρυθμίσεις για την άδεια κύησης – τοκετού για τις γυναίκες στρατιωτικούς προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με την απόφαση για την παρένθετη μητέρα – στρατιωτικό η άδεια κύησης – τοκετού αυξάνεται κατά δύο (2) μήνες.

Για τη χορήγηση της άδειας κύησης – τοκετού, η ενδιαφερόμενη καταθέτει αναφορά προς τη Μονάδα Υπηρεσία της με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στη συνέχεια, η Μονάδα – Υπηρεσία υποβάλλει, άμεσα και ιεραρχικά, όλη την αλληλογραφία στη Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η άδεια κύησης – τοκετού χορηγείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου.

Οι γυναίκες στρατιωτικοί, στις οποίες χορηγείται άδεια κύησης-τοκετού, διαγράφονται από τη δύναμη της Μονάδας – Υπηρεσίας, στην οποία υπηρετούν, από την ημερομηνία έναρξης της άδειας και τίθενται εκτός οργανικής δύναμης καθ’ όλη τη διάρκειά της, υπαγόμενες στη Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου.».

Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης η άδεια ανατροφής αυξάνεται κατά έξι (6) μήνες για κάθε τέκνο πέραν του ενός.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις η άδεια ανατροφής τέκνου, ολόκληρη ή μέρος αυτής, εξαντλείται αποκλειστικά μέχρι τη συμπλήρωση τριάντα (30) μηνών του τέκνου ή των τέκνων.».

Για τη χορήγηση της άδειας ανατροφής τέκνου, ο/η ενδιαφερόμενος/ η καταθέτει αναφορά προς τη Μονάδα Υπηρεσία του/της με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η άδεια χορηγείται ως εξής:

α. Η άδεια ανατροφής τέκνου ή μέρος της άδειας ανατροφής που λαμβάνεται αμέσως μετά την άδεια κύησης – τοκετού, χορηγείται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Προς τούτο, η Μονάδα Υπηρεσία της ενδιαφερόμενης υποβάλλει, με εισήγηση της, άμεσα και ιεραρχικά, όλη την αλληλογραφία στη Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου.

β. Η άδεια ανατροφής τέκνου ή μέρος της άδειας ανατροφής, που λαμβάνεται από πατέρα στρατιωτικό, χορηγείται από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας.

γ. Μέρος της άδειας ανατροφής τέκνου, η οποία λαμβάνεται από μητέρα στρατιωτικό μετά την εξάντληση του αντίστοιχου δικαιώματος του συζύγου της, χορηγείται από το όργανο που έχει το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας.

Οι γυναίκες στρατιωτικοί, οι οποίες τελούν διαδοχικά σε άδεια κύησης – τοκετού και άδεια ανατροφής τέκνου (συνολικά ή τμηματικά), διαγράφονται από τη δύναμη της Μονάδας – Υπηρεσίας, στην οποία υπηρετούν, από την ημερομηνία έναρξης της άδειας κύησης – τοκετού και τίθενται εκτός οργανικής δύναμης καθ’ όλη τη διάρκεια των υπόψη αδειών, υπαγόμενες στη Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου Γενικού Επιτελείου.

10. Η 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου χορηγείται και στο προσωπικό της παρ. 1, που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας (τεκμαιρόμενη μητέρα ή σύζυγος αυτής), υπό τους όρους και προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων».

Τέλος σύμφωνα με νέεες ματαβατικές διατάξεις εφόσον επιθυμεί, το προσωπικό, το οποίο σήμερα τελεί σε άδεια κύησης – τοκετού, κατά το μέρος που αφορά στην πολύδυμη κύηση, υπάγεται, εφόσον επιθυμεί, τόσο το προσωπικό, το οποίο κατά τη δημοσίευση της απόφασης τελεί σε άδεια ανατροφής τέκνου, όσο και το προσωπικό του οποίου η ως άνω άδεια έχει λήξεΙ.

Προηγούμενο άρθροΓΕΣ: Εκτέλεση βολών στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (photos)
Επόμενο άρθροΝτόρα Μπακογιάννη: Δειλός και ψευτόμαγκας ο Καμμένος
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).