7 Δεκεμβρίου 1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ – Ιάπωνες επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις 

Το αυτοκρατορικό ιαπωνικό ναυτικό πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης.

Το γεγονός αυτό καθαυτό έθεσε τέλος στη μέχρι τότε εσωστρέφεια και ουδετερότητα των ΗΠΑ, που ήταν και η επικρατέστερη θέση της αμερικανικής κοινής γνώμης, οδηγώντας τη χώρα στην ενεργό εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τις διάφορες πληροφορίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εκφράζονται βάσιμες υποψίες ότι τελικά ο βομβαρδισμός αυτός δεν ήταν τόσο αιφνίδιος.

Αντίθετα μεθοδεύτηκε κατά ένα μέρος και από τις ίδιες τις υπηρεσίες των ΗΠΑ (στρατιωτικές και πολιτικές) προκειμένου να “παγιδευτεί” η Ιαπωνία και να δοθεί το αναζητούμενο άλλοθι της άμεσης εξόδου στον πόλεμο.

7 Δεκεμβρίου  1703: Ξεσπάει η Μεγάλη Καταιγίδα του 1703, η μεγαλύτερη ανεμοθύελλα που έχει καταγραφεί ποτέ στο νότιο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας.

 

7 Δεκεμβρίου 1732: Ανοίγει το Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου.

 

7 Δεκεμβρίου 1776: Ο Μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ κατατάσσεται με το βαθμό του υποστράτηγου στον αμερικανικό επαναστατικό στρατό.

Ο Λαφαγιέτ ήταν πρόσωπο-κλειδί στη Γαλλική Επανάσταση του 1789 και στην Ιουλιανή Επανάσταση του 1830.

 

7 Δεκεμβρίου 1930: Ο τηλεοπτικός σταθμός W1XAV στη Βοστώνη μεταδίδει βίντεο από το ορχηστρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα “The Fox Trappers” του CBS.

Η τηλεοπτική εκπομπή περιλαμβάνει επίσης την πρώτη τηλεοπτική εμπορική διαφήμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μία διαφήμιση της “I.J. Fox Furriers”, επιχείρησης επεξεργασίας γούνας, η οποία χρηματοδότησε τη ραδιοφωνική εκπομπή.

 

7 Δεκεμβρίου 1949: Κινέζικος Εμφύλιος Πόλεμος: η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας μετακινείται από τη Ναντσίνγκ στην Ταϊπέι.

7 Δεκεμβρίου 1965: Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ανακαλούν ταυτόχρονα τους αμοιβαίους αφορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ από το Σχίσμα του 1054.

 

 

Γεννήσεις στις 7 Δεκεμβρίου

1928… Νόαμ Τσόμσκι, Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος

1949… Τομ Γουέιτς, Αμερικανός τραγουδοποιός και ηθοποιός

1972… Τάμι Λιν Σιτς, Αμερικανίδα παλαίστρια

Θάνατοι στις 7 Δεκεμβρίου

1894… Φερντινάν Ντε Λεσέπς, γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης

1976… Κώστας Μουσούρης, έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης του θεάτρου και θεατρικός παραγωγός



Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com