Γιορτή σήμερα 14 Οκτωβρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2018 - Εορτολόγιο - Γιορτάζουν σήμερα - Παγκόσμια ημέρα

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018 – Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία – Παγκόσμια ημέρα – Χριστούγεννα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα – Εορτολόγιο 25 Δεκεμβρίου 2018:

  • Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα, Χριστιάννα, Κριστιάννα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι, Χρυσή, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία
  • Βηθλεέμ
  • Γκασπάρ, Γκάσπαρος, Γκάσπαρης
  • Εμμανουήλ, Μανώλης, Μανόλης, Μανουήλ, Μάνος, Μανούσος, Μανουσάκης, Μανουσάκι, Εμμανουέλλα, Εμμανουέλα, Μανουέλα, Μανωλία
  • Μελχιώρ, Μελχιόρ
  • Μπαλταζάρ, Μπαλτασάρ

? Ανατολή ήλιου: 07:39 – Δύση ήλιου: 17:11 – Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 32 λεπτά
? Σελήνη 18 ημερών

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Η ελληνική σημαία με σινική μελάνη σε επιστολή του 1824

Παγκόσμια ημέρα κολοκυθόπιτας

Η ημέρα κολοκυθόπιτας ξεκίνησε να γιορτάζεται στις ΗΠΑ, καθώς είναι το πιο εθνικό τους γλυκό.

Η κολοκυθόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό επιδόρπιο της Βόρειας Αμερικής, τρώγεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πιο ειδικά  τις Ημέρες των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα.

Η πίτα αποτελείται από κρέμα με βάση την κολοκύθα,  και οτ χρώμα της κυμαίνεται από πορτοκαλί έως καφέ

Η πίτα είναι γενικά αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο και πιπερόριζα.

Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ’ επέκταση το σύνολο των εορτών από εκείνη την ημέρα, τις 25 Δεκεμβρίου, μέχρι τα Θεοφάνεια (“Γιορτές των Χριστουγέννων”).

Την ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζουν ο Χρήστος και η Χριστίνα.

Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο.

Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών μόνο ο Λουκάς και ο Ματθαίος αρχίζουν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού.

Οι χριστιανοί θεωρούν ότι η γέννηση του Χριστού εκπληρώνει τις προφητείες των Εβραϊκών Γραφών και ότι ως Μεσσίας ήλθε για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.

Η γέννηση του Ιησού τοποθετείται γύρω στο 7 ή 6 π.Χ. ή μεταξύ του 4 ως 1 π.Χ.

Αυτό συμβαίνει καθώς το σημερινό ημερολόγιο, στηρίζεται βασικά στους υπολογισμούς του μοναχού και αστρονόμου Διονυσίου του Μικρού, που κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. καθόρισε με τα δεδομένα που είχε τότε, το έτος 754 από κτίσεως Ρώμης ως το χρόνο της γέννησης του Ιησού, αντί του έτους 747 όπως θα έπρεπε με τα σημερινά δεδομένα.

Αυτό σημαίνει πως, αν σήμερα ήταν δυνατό να γίνει επανακαθορισμός του παγκόσμιου ημερολογίου, η αρχή του χριστιανικού ημερολογίου θα βρισκόταν επτά περίπου χρόνια νωρίτερα.

Τη στιγμή αυτή, συμβαίνει το παράδοξο να θεωρούμε ότι εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών, η γέννηση του Ιησού να τοποθετείται σε χρόνια προ Χριστού.

Γενικά τα έθιμα στις “εορτές των Χριστουγέννων” προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών (χριστιανικών και πρότερων), και λαϊκών παραδόσεων που εορτάζονται κυρίως από τους χριστιανούς της Ευρώπης και Αμερικής αλλά και από άλλους λαούς μη χριστιανικούς (Κινέζοι, Ιάπωνες κλπ).

Στην Ελλάδα συνδυάζονται διεθνή έθιμα όπως ο Άϊ Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους με ελληνικά έθιμα όπως το πρωτοχρονιάτικο ρόδι και ιστορίες με καλικάντζαρους.

Κάθε χώρα έχει τα ιδιαίτερα Χριστουγεννιάτικα έθιμά της.