24 Δεκεμβρίου 1914 Σαν Σήμερα: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η “Ανακωχή των Χριστουγέννων” μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων ήταν μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες που έλαβαν χώρα στο Δυτικό Μέτωπο στις γιορτές των Χριστουγέννων του 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της βδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα, Γερμανοί και Βρετανοί στρατιώτες άρχισαν να ανταλλάσσουν γιορτινές ευχές και τραγούδια ανάμεσα στα χαρακώματά τους.

Σε μερικές περιπτώσεις η ένταση ελαττώθηκε σε βαθμό που οι στρατιώτες περπατούσαν απέναντι για να κουβεντιάσουν με τους αντιπάλους τους και να τους δώσουν δώρα.

Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων πολλοί στρατιώτες και από τις δυο πλευρές — καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, Γαλλικές μονάδες — επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία στην ουδέτερη ζώνη κάνοντας παρέα μεταξύ τους και ανταλλάσσοντας τρόφιμα και ενθύμια.

Παράλληλα έγιναν κοινές κηδείες, ενώ σε πολλές από τις συναντήσεις οι αντίπαλοι στρατιώτες τραγούδησαν μαζί τα κάλαντα ή έπαιξαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο.

Σαν σήμερα στην ιστορία από το Historical Quest

24 Δεκεμβρίου 1500:

Συμμαχικές δυνάμεις Βενετών και Ισπανών καταλαμβάνουν το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Κεφαλονιά.

 

 

24 Δεκεμβρίου 1777:

Ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει το Κιριτιμάτι (Νήσος Χριστουγέννων).

 

 

 

24 Δεκεμβρίου 1800:

Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

 

 

 

 

24 Δεκεμβρίου 1814: Υπογράφεται η Συνθήκη της Γάνδης, με την οποία τερματίζεται ο Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812.

Η Συνθήκη της Γάνδης, που υπεγράφη στις 24 του Δεκέμβρη 1814 στην πόλη της Γάνδης, ήταν η συνθήκη ειρήνης που έληξε τον πόλεμο του 1812 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Συνθήκη αποκατέστησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε status quo ante bellum – δηλαδή, επανέφερε τα σύνορα των δύο χωρών στις γραμμές πριν από την έναρξη του πολέμου τον Ιούνιο του 1812.

Η Συνθήκη εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και υπογράφηκε σε νόμο από τον πρίγκηπα Regent (ο μελλοντικός βασιλιάς George IV), στις 30 Δεκεμβρίου 1814.

Χρειάστηκε ένας μήνας για τις ειδήσεις της συνθήκης ειρήνης να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Andrew Jackson κέρδισαν τη μάχη της Νέας Ορλεάνης στις 8 Ιανουαρίου 1815.

Η συνθήκη της Γάνδης δεν ήταν πλήρως σε ισχύ έως ότου επικυρωθεί ομόφωνα από τη Γερουσία των ΗΠΑ στις 18 Φεβρουαρίου 1815.

Σηματοδότησε δύο αιώνες ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αν και υπήρχαν μερικές στιγμές έντασης, όπως η υπόθεση Trent.

24 Δεκεμβρίου 1818:

Ακούγεται για πρώτη φορά η Άγια Νύχτα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Όμπερντορφ της Αυστρίας.

 

 

 

 

24 Δεκεμβρίου 1960:

Ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνει τη μελοποίηση του Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.

 

 

 

Γεννήσεις στις 24 Δεκεμβρίου

1167… Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στους υπηκόους του τη Μάγκνα Κάρτα, το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη

1818… Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, Βρετανός φυσικός, που διατύπωσε τον φερώνυμο νόμο της εκλύσεως θερμότητας κατά τη δίοδο ηλεκτρικού ρεύματος μέσω αγωγού, καθόρισε το μηχανικό ισοδύναμο της θερμότητας (1842) και συνέβαλε μαζί με τον W. Thomson (αργότερα Lord Kelvin) στην ανάπτυξη ψυκτικών μεθόδων. Προς τιμήν του, η μονάδα ενέργειας στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI), ονομάσθηκε Joule

1845… Γεώργιος Α’, δανός πρίγκιπας και κατοπινός βασιλιάς των Ελλήνων

Θάνατοι στις 24 Δεκεμβρίου

1524… Βάσκο Ντα Γκάμα, πορτογάλος εξερευνητής, που πραγματοποίησε το πρώτο θαλάσσιο ταξίδι από την Ευρώπη στην Ινδία

1938… Καρλ Μίλε, γερμανός βιομήχανος

2008… Σάμιουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. Κέρδισε παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με το βιβλίο του η «Σύγκρουση των Πολιτισμών», με το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο με πολιτισμικούς όρους

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»