Υπόθεση Παπαντωνίου: Ο Γιάννος και οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra … διαφθορά, ευκταίο και εφικτό – Μια ανάλυση που θα συζητηθεί
Του Ζαχαρία Β. Μίχα*


Η «υπόθεση Παπαντωνίου» πρέπει να εξεταστεί

  • 1) υπό το πρίσμα της διαφθοράς,
  • 2) ως επιχειρησιακό ζήτημα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και φυσικά τη διαδικασία έγκριση ενός εξοπλιστικού προγράμματος που εμπλέκει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ΥΠΕΘΑ και
  • 3) ως ζήτημα που άπτεται της πραγματικής οικονομικής δυνατότητας μιας χώρας στη δεδομένη χρονική στιγμή έγκρισης και προώθησης υλοποίησης μιας προμήθειας.

Η διάσταση της διαφθοράς

Μια βασική θεμελιακή παρατήρηση, είναι ότι ασχέτως του αν έτυχε έγκρισης της στρατιωτικής και εν συνεχεία της πολιτικής ηγεσίας μια εξοπλιστική προμήθεια, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η αποδοχή «παρανόμων πληρωμών» είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη και ορθώς η Δικαιοσύνη ασχολείται για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Το ζητούμενο βέβαια είναι η ύπαρξη ακλόνητων αποδεικτικών στοιχείων.

Δηλαδή και να εντοπιστεί η πορεία του χρήματος και αυτό να συνδεθεί με την εταιρία που υποτίθεται ότι τα κατέβαλε.

Εάν ο πρώην υπουργός καταδικαστεί για δωροληψία από την εταιρία Thales που εμπλέκεται στην υπόθεση της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου «S», το ελληνικό κράτος θα πρέπει να κινηθεί εναντίον της.

Κι αυτό τη στιγμή που υποτίθεται ότι Πολεμικό Ναυτικό και ΥΠΕΘΑ συζητούν την προμήθεια των φρεγατών τύπου Belh@rra, των οποίων πολλά συστήματα κατασκευάζονται από την Thales.

Άρα, η υπόθεση θα εμπλέξει και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Επιχειρησιακή παράμετρος και οικονομική κατάσταση

Οι δυο παράμετροι συνδέονται, με την πρώτη να εξαρτάται από τη δεύτερη. Επίσης, μια θεμελιακή επισήμανση που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, είναι η ακόλουθη: Είναι σαφέστατα προτιμότερες οι νέες ναυπηγήσεις, σταδιακά, ώστε με πρόγραμμα να αποσύρονται κάθε 2-5 χρόνια πολεμικά πλοία που εξαντλούν το όριο του επιχειρησιακού τους βίου, παρά να αναβαθμίζεις υφιστάμενα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.defence-point.gr

*Ο Ζαχαρίας Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, ΙΑΑΑ/ISDA. Το άρθρο είναι συντομευμένη έκδοση του άρθρου φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ