Βρώμικη βόμβα: Τι ψάχνει το ΝΑΤΟ σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με καινοτόμες συσκευές που κατασκεύασαν οι επιστήμονες της Συμμαχίας. 

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο και τις πληροφορίες ότι οι τζιχαντιστές του ISIS είχαν περάσει σε στάδιο κατασκευής «βρώμικης βόμβας», σήμανε συναγερμός στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την επίθεση στο Βέλγιο, ο ISIS σχεδίαζε την απαγωγή ενός ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου του Βελγίου και την κατασκευή «βρώμικης» βόμβας.

Ο Ιμπραήμ και ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, τα αδέλφια που σκόρπισαν τον θάνατο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το Μετρό, πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να κλέψουν και να διασπείρουν ραδιενεργό υλικό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι τζιχανιστές είχαν καταγράψει τις κινήσεις ενός ανώτερου στελέχους της πυρηνικής βιομηχανίας του Βελγίου ενώ το οπτικό υλικό της παρακολούθησης βρέθηκε στον υπολογιστή ενός υπόπτου.

 

Καινοτόμες συσκευές για βρώμικη βόμβα σε χερσαία & θαλάσσια σύνορα

Δυο χρόνια μετά, οι επιστήμονες του ΝΑΤΟ παρουσίασαν τρια πρωτοποριακά προγράμματα, στα οποία περιλαμβάνεται και ανιχνευτής χειρός για βρώμικη βόμβα, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στα σύνορα.

Τα άλλα δυο προγράμματα είναι ένα ημιαυτόνομο ρομπότ για ανίχνευση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (improvised explosive device – IED) και ένας ελαφρύς και εύκολο στη χρήση ανιχνευτής ναρκών.

Όλοι οι μηχανισμοί δοκιμάστηκαν επιτυχώς στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2018.

Οι μηχανισμοί αυτοί δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (Science for Peace and Security – SPS) του ΝΑΤΟ.

Το ημιαυτόνομο ρομπότ για την ανίχνευση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών δοκιμάστηκε σε εργαστήριο του SPS στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2018. Ονομάζεται «U-GO First» και στόχο έχει την πρόληψη των ζημιών και την αναζήτηση εκρηκτικών.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη ανά τον κόσμο, έδειξαν την ευπάθεια των υποδομών, όπως είναι οι σταθμοί μετρό και τα αεροδρόμια.

Εκεί, έγινε χρήση επικίνδυνων αντικειμένων όπως κρυμμένων όπλων ή εκρηκτικών.

Η συνεργασία επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλύτερων πρακτικών και τεχνολογιών στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

“Χωρίς επαρκή περιφερειακή και διεθνή συνεργασία θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί η ποικιλότητα των θεμάτων που σχετίζονται με τις απειλές από εκρηκτικά σήμερα”, δήλωσε ο Robert Weaver, Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφάλειας σε διήμερο συνέδριο που οργανώθηκε σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Οι τρεις νέες τεχνολογίες

Το πρώτο τεχνολογικό επίτευγμα που δοκιμάστηκε στο εργαστήριο ήταν ένα ημιαυτόνομο ρομπότ για την ανίχνευση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών, το οποίο αποτελεί έργο υπό την ηγεσία της Ιταλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας.

Ονομάζεται «U-GO First» και στόχο έχει την πρόληψη των ζημιών και την αναζήτηση εκρηκτικών. Χρησιμοποιεί νέα ραντάρ παλμών και δεδομένα 3D για ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο.

Το δεύτερο επίτευγμα, είναι ένας απλός, ελαφρύς, εύχρηστος και φτηνός φορητός ανιχνευτής ναρκών εξαιρετικής ευρυζωνικής τεχνολογίας (UWB).

Αποτελεί έργο υπό την ηγεσία της Νορβηγίας και την Ουκρανίας και παράγεται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ο τρίτος και τελευταίος είναι ένας ανιχνευτής χειρός για “βρώμικες” βόμβες που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για προστασία και ασφάλεια στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Αποτελεί έργο υπό την ηγεσία της Αυστραλίας, την Κροατίας, την Ιαπωνίας, την Πορτογαλίας και τη Σλοβενίας.

Μια “βρώμικη” βόμβα είναι ένας τύπος συσκευής διασποράς που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά, όπως δυναμίτη, με ραδιενεργό υλικό.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Lorenzo Capineri, συν-διευθυντής του έργου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, “οι συμμετέχοντες διαχώρισαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους, συνέκριναν τις ήδη αναπτυγμένες μεθόδους και βρήκαν πιθανές συνεργασίες με σκοπό να αυξηθούν τα επίπεδα της τεχνολογικής ετοιμότητας των αισθητήρων, τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι μέθοδοι ανίχνευσης αυτών των έργων.”

Διευρύνοντας την επιστημονική γνώση

Περισσότεροι από 50 επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από 16 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και χώρες εταίρους, παρέστησαν στο εργαστήριο και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα των δραστηριοτήτων τους.

“Η εκδήλωση αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να αξιολογήσουμε πώς τα προγράμματα SPS στον τομέα της ανίχνευσης εκρηκτικών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τελειοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων”, κατέληξε ο Dr. Eyup Turmus, επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος SPS του ΝΑΤΟ και πρόεδρος του εργαστηρίου.

“Ειδικότερα, αυτή η δοκιμαστική περίοδος ανέδειξε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ετών έρευνας και θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε μελλοντικές δράσεις του προγράμματος SPS”.

Με πληροφορίες από το ΝΑΤΟ