Τουρκία: Νέοι χάρτες που «αγνοούν» Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη και Κύπρο
Τουρκία: Νέοι χάρτες που «αγνοούν» Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη και Κύπρο- Για ακόμη μία φορά ακραίες οι τουρκικές διεκδικήσεις

Για ακόμη μία φορά, οι Τούρκοι προκαλούν ανοιχτά και οι διεκδικήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ξεπερνούν τα όρια της πραγματικότητας.

Στο παρελθόν, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε παρουσιάσει κάποιους χάρτες, στους οποίους η Τουρκία εμφανιζόταν να είναι το κράτος με το οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι χαράξεις τους βασίζονται στη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές της Τουρκίας και των απέναντι κρατών, ενώ αγνοούνται απολύτως όλα τα νησιά (η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κρήτη, ακόμη και η Κύπρος που είναι κράτος) ανεξαρτήτως μεγέθους.

Στα νησιά δε, θαλάσσια ζώνη θεωρούνται μόνο τα χωρικά ύδατα.

Το δέλεαρ για τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ότι, εάν υπογράψουν συμφωνίες με την Τουρκία, θα «κερδίσουν» σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις εν συγκρίσει με οριοθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Οι γνωστοί στην Ελλάδα από την εποχή 2010-2012, τουρκικοί χάρτες που δημοσιεύονται στη σημερινή “Καθημερινή” είναι απαράδεκτοι», τονίζει ο τομεάρχης Εξωτετικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αγνοούν συνειδητά θεμελειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει και εξηγεί: «ένας τέτοιος κανόνας είναι το Άρθρο 121 (2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς προβλέπει και αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών να έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και βέβαια, υφαλοκρηπίδα».

«Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Λίβανος, καθώς και η ΕΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, οφείλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι ουδεμία εκ μέρους της αποσταθεροποιητική απόπειρα δεν θα είναι ανεκτή» υπογραμμίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ακόμη, συμπληρώνει ότι: «Αυτή η κατά παράβαση των διεθνών κανόνων πολιτική της Άγκυρας γίνεται εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρύτερα δυτική πολιτική ενεργειακής ασφάλειας».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζητά να συζητηθεί το θέμα «σε βάθος και σε λεπτομέρεια, και στο εμπιστευτικό πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)» για το οποίο, όπως δηλώνει, έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών.