Η νέα στρατιωτική παραλλαγή βγήκε από τον Χάρι Πότερ! προσφέρει καμουφλάζ και σε αστικές περιοχές. Το ULCANS παρέχει πολυφασματική προστασία στα στρατεύματα και στον εξοπλισμό.

Ρεπορτάζ Θεώνη Σταματοπούλου

Πέρασαν 27 χρόνια από τον Πόλεμο του Κόλπου, όταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή σημειώθηκαν πολεμικές επιχειρήσεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Έκτοτε, όλο και πιο συχνά οι πολεμικές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τα μεγάλα πεδία μαχών και εκδηλώνονται σε αστικές περιοχές.

Έτσι, προκύπτει και η ανάγκη κάλυψης των στρατιωτών που δίνουν τη μάχη σώμα με σώμα μέσα σε πόλεις και χωριά.

Ο Αμερικανικός Στρατός έχει αναθέσει σε μία εταιρεία να τον προμηθεύσει με μίας νέας γενιάς στολή παραλλαγής γενικής χρήσης η οποία είναι στην ουσία ένα εξαιρετικά ελαφρύ καμουφλάζ γενικής χρήσεως.

Το ULCANS του Στρατού θα είναι ένα παντός καιρού σύστημα καμουφλάζ που θα παρέχει πολυφασματική προστασία στα στρατεύματα και στον εξοπλισμό.

Στολή παραλλαγής και για αστικές περιοχές

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να αντικαταστήσει τις παλιές παραλλαγές που είχαν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1990 και θα είναι παραλλαγές που θα ανταποκρίνονται σε δασότοπους, χιόνια, έρημο και αστικές περιοχές.

Ο Στρατός ελπίζει ότι το ULCANS θα προσφέρει μακράν καλύτερη κάλυψη των στρατευμάτων και του εξοπλισμού στο πεδίο μάχης, είτε βρίσκεται στο ύπαιθρο είτε σε αστικές περιοχές.

Το συμβόλαιο για την παραγωγή της νέας γενιάς καμουφλάζ, ανατέθηκε στην εταιρεία Fibrotex USA Inc.

Πρόκειται για ένα συμβόλαιο 10ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας 480 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Fibrotex USA Inc. αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο 2019.

Το ULCANS είναι αποτέλεσμα δύο ετών δοκιμαστικών ελέγχων, δοκιμών και δεδομένων τα οποία συνέλεξε το Natick Soldier Systems Center του Αμερικανικού Στρατού στη Μασαχουσέτη.

Το Κέντρο αυτό, εξέτασε τς τεχνολογίες καμπουφλάζ μεγάλων διεθνών κατασκευαστών.

Πολλές από τις τεχνολογίες που ελέχθηκαν, υποστηρίζουν ότι το ULCANS βασίστηκε σε έρευνες που διεξήχθησαν από την  εταιρεία της Fibrotex στο Ισραήλ τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά προσαρμόστηκαν αναλόγως από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

Αυτό που θα παράσχει η Fibrotex θα είναι ένα πολυφασματικό καμουφλάζ το οποίο θα αποτελείται από αντικείμενα που θα προστατεύουν από την ανίχνευση αλλά και διάφορα τμήματα ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ταυτόχρονα.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αισθητήρες νυχτερινής όρασης και θερμικές συσκευές εναντίων των στρατευμάτων, ωστόσο χρησιμοποιώντας το καμουφλάζ Fibrotex θα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και πάλι και να μην είμαστε ανιχνεύσιμοι», είπε ο CEO της Fibrotex USA Inc.

Το ULCANS θα κατασκευάσει επίσης μία νέα επιχείρηση στο McCreary County, στο Κεντάκι, προσφέροντας εκατοντάδες νέες δουλειές για τους Αμερικανούς μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι διαθέτουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό της χώρας και ότι η σκληρή δουλειά και αφοσίωση των εργαζομένων, θα οδηγήσει στην κατασκευή των νέων υλικών και αντικειμένων για να κρατά τα στρατεύματα και τους εξοπλισμούς ασφαλή», είπε ο Hal Rogers.

_________________________________________________

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο [email protected]