Στρατιωτική Εκκλησία: Το επόμενο υβριδικό όπλο της Ρωσίας!  Το νέο εγχείρημα του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καινοτόμο.

Επιμέλεια κειμένου: Εύη Σπανού

Σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατιωτική εκκλησία προκειμένου να ενισχύσει τις πνευματικές αξίες των ενόπλων δυνάμεών της Ρωσίας.

Τα σχέδια οικοδόμησης αυτού του έργου θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό ενώ η τοποθεσία είναι ήδη γνωστή.

Θα ανεγερθεί στο πάρκο Patriot ένα στρατιωτικό υπαίθριο μουσείο, στην πόλη  Κουμπίνκα, λίγο έξω από τη Μόσχα, όπως αποκαλύπτει ο συνταγματάρχης Αντρέι Καρταπολόφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και αρχηγός της Κεντρικής Στρατιωτικής-Πολιτικής Διεύθυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στρατιωτική Εκκλησία – υβριδικό όπλο; Ποιος είναι ο στόχος

Στο ερώτημα αυτό έδωσε απάντηση ο Ρώσος συνταγματάρχης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η ενότητα του λαού.

Ο πατριωτισμός, η αγάπη και η αφοσίωση στην πατρίδα είναι μερικές από τις αρχές που προσπαθούν να εμπνεύσουν στον ρωσικό λαό. Βέβαια, η έκφραση «Χακί ναός» έχει μια υποτιμητική χροιά σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Независимое (“The Independent”), το χρώμα στο εξωτερικό της στρατιωτικής εκκλησίας είναι θα είναι αυτό του ρωσικού πυραυλικού συστήματος  και των θωρακισμένωνου οχημάτων.

Στο εσωτερικό, οι τοίχοι θα είναι διακοσμημένοι με αγιογραφίες από σκηνές μάχης παρμένες από την στρατιωτική ιστορία και κείμενα από την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη.

Το ύψος του ναού θα είναι 95 μέτρα και θα έχει χωρητικότητα 6.000 ατόμων.

Οι εκπρόσωποι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζουν πως ο σύγχρονος στρατιωτικός δε μπορεί να διαμορφωθεί ολοκληρωτικά αν δεν εξασφαλίσει πρώτα την διαμόρφωση της πνευματικότητάς του.

Η δημιουργία, λοιπόν, μιας στρατιωτικής εκκλησίας που θα προάγει τα απαραίτητα ιδανικά, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι προτεραιότητα.

«Αναφερόμενος στην ιδεολογία, ο αναπληρωτής επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος επεσήμανε ότι αυτό θα βασίζεται στη γνώση της ιστορίας της πατρίδας μας και των ανθρώπων, και στις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις», έγραψαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Το νέο εγχείρημα του Πούτιν διαπέρασε τα σύνορα και φτάνοντας μέχρι και το γραφείο Εξωτερικών Σπουδών του Στρατού των ΗΠΑ.

Κατακεραυνώνοντας αυτή τη νέα επιλογή, οι εκπρόσωποι στις ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι «αν και το ρωσικό σύνταγμα αναφέρει ότι «καμία ιδεολογία δεν μπορεί να καθιερωθεί ως κράτος ή υποχρεωτική», το Κρεμλίνο συνεχίζει να αναζητά ένα ενοποιημένο σύνολο πεποιθήσεων».

Ποια η θέση της θρησκείας στη διαμόρφωση της ρωσικής στρατιωτικής ζωής;

Η θρησκεία έχει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της ρωσικής στρατιωτικής ζωής. Αρκεί να θυμηθούμε τον ρόλο της της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τους τσαρικούς χρόνους, και έπειτα – με ένα κοσμικό τρόπο – τον ρόλο του κομμουνισμού κατά τη σοβιετική εποχή.

«Στο τέλος της αυτοκρατορικής Ρωσίας, όταν άρχισαν να κατασκευάζουν φρουρές, κάθε σύνταγμα προσπάθησε να οικοδομήσει μια συνταγματική εκκλησία, αλλά όχι μια συναγωγή ή ένα τζαμί», δήλωσε ο Roger Reese, ιστορικός στο Texas A&M University, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για τις τσαρικές και σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις.

“Στη Ρωσία του Πούτιν, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναζητά κάθε ευκαιρία να εκπροσωπείται ως εθνική θρησκεία και να συνδεθεί με το κράτος, επομένως η πράξη αυτή αντιπροσωπεύει συνέχεια που σπάστηκε προσωρινά από τα σοβιετικά χρόνια».

Ενώ η σκέψη μιας στρατιωτικής εκκλησίας είναι δυσάρεστη για κάποιους, η Ρωσία δεν είναι καθόλου μοναδική στη σύνδεση στρατού – θρησκείας. Πολλοί στρατοί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, διατηρούν αυτή τη σχέση με τα χρόνια.

Τα παρεκκλήσια είναι παρόντα στις στρατιωτικές βάσεις και οι στρατιώτες δίνουν χρόνο για να παρευρεθούν σε θρησκευτικές υπηρεσίες. Βέβαια, τα μη χριστιανικά μέλη του αμερικανικού στρατού έχουν διαμαρτυρηθεί για θρησκευτικές διακρίσεις.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το πόσο λίγα πράγματα αλλάζουν.

Είτε είναι στρατηγοί του Τσάρου, είτε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ή εθελοντές που αποτελούν μέρος του σύγχρονου στρατού της Ρωσίας, θεωρείται απαραίτητη κάποια πνευματική ενίσχυση για να πολεμήσουν οι στρατιώτες.

Με πληροφορίες από το The National Interest

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»