Σχολή Ευελπίδων: Στη λαμπαδηδρομία για τον αγωνιστή Στάικο Σταϊκόπουλο έλαβαν μέρος οι Ευέλπιδες στο Ναύπλιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της Άλωσης του Παλαμηδίου

Η λαμπαδηδρομία που γίνεται στα πλαίσια του Παλαμήδειου Άθλου, διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, και αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ενδιαφέρον θέαμα.

Ξεκίνησε από το Φουγάρο συναντώντας στον δρόμο της το Στρατόπεδο, το Λιοντάρι των Βαυαρών και το Νοσοκομείο πριν καταλήξει στον ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου.

Μετά από μία σύντομη τελετή, άρχισε από κει η άνοδος για το Παλαμήδι από τα 999 σκαλιά.

Όταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος μπήκε στο κάστρο και άναψε τον βωμό μαζί με τον Δήμαρχο του Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, τα φώτα του Παλαμηδίου έσβησαν συμβολικά και έμεινε μόνο η φλόγα να καίει.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται και ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή με απόδοση τιμών στον πορθητή Στάικο Σταϊκόπουλο, καθώς επίσης και τα δρομικά αγωνίσματα του Παλαμηδείου Άθλου.

 

 

Ποιος ήταν ο Στάικος Σταϊκόπουλος

Ο Στάικος Σταϊκόπουλος (1799 – 21 Φεβρουαρίου 1835) ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821.

Γεννήθηκε στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και από νωρίς ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων. Στην Ύδρα, όπου είχε μεταβεί το 1818, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο.

Το 1821 με την έναρξη της επανάστασης σύστησε δικό του στρατιωτικό σώμα και από την Ύδρα πέρασε στο Άργος.

Αμέσως οργάνωσε την πολιορκία του Ναυπλίου και γρήγορα μετατράπηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές αυτής.

Τελικά στις 29 Νοεμβρίου του 1822 μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη κατέλαβε το Παλαμήδι, πράξη για την οποία έμεινε γνωστός στην ιστορία.

Ύστερα από αυτό προβιβάσθηκε από χιλίαρχος σε στρατηγός.

Στη συνέχεια του ανατέθηκε η πολιορκία του κάστρου της Κορίνθου όπου έληξε με την κατάληψη του.

Ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ Πασά με αποτέλεσμα να συλλάβει και να στείλει στο Ναύπλιο αιχμάλωτους 30 στρατιώτες του. Έλαβε μέρος στην Β΄ εθνοσυνέλευση του Άστρους.

Με την έλευση του Όθωνα παρέμεινε στον στρατό αλλά φυλακίστηκε επειδή τάχθηκε εναντίον τους.

Απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου του 1835, ημέρα αποφυλάκισης του, στις φυλακές Λεονάρδου στο Ναύπλιο από τα τραύματα και τις κακουχίες του πολέμου και ενταφιάστηκε στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης.

Σήμερα ο δήμος Ναυπλίου έχει δημιουργήσει προς τιμήν του το πάρκο Σταϊκόπουλου ενώ κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται τιμητική εκδήλωση.

Η Ζάτουνα, τόπος γέννησής του, και το Ναύπλιο, τόπος θανάτου του, έχουν αδελφοποιηθεί προς τιμήν του.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Δημητρακοπούλου και είχε μια κόρη την Ζαχαρούλα.


Πηγή: Αναγνώστης Πελοποννήσου