Ποιες είναι άραγε οι καλύτερες πολεμικές ταινίες των τελευταίων χρόνων; Ποια γεγονότα αποτέλεσαν έμπνευση για τους καλλιτέχνες;

Δεν είναι λίγες οι φορές που στιγμές ανθρώπινης δυστυχίας και φρίκης αποτέλεσαν αντικείμενο έμπνευσης για αρκετούς κινηματογραφιστές.

Γι΄αυτό και το παγκόσμιο box office έχει στη συλλογή του αμέτρητες ταινίες πολεμικού περιεχομένου.

Ιστορίες αγάπης και έρωτα αλλά και αιματηρές μάχες που σημάδεψαν για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας κάθε χρόνο “βγαίνουν” στην μεγάλη οθόνη.

Μάλιστα οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει στους σκηνοθέτες – οραματιστές να πλησιάσουν όσο το δυνατό περισσότερο στην απεικόνιση των αληθινών γεγονότων.

Παρακάτω οι καλύτερες πολεμικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

12 Δυνατοί (2018)

Η ιστορία της πρώτης ομάδας Ειδικών Δυνάμεων που αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν μετά τη 9/11 η οποία χρειάζεται να συνεργαστεί με έναν Αφγανό πολέμαρχο για να εξοντώσουν τους Ταλιμπάν.

Λίγες εβδομάδες μετά το εφιαλτικό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μία επίλεκτη ομάδα δώδεκα αντρών των Ειδικών Δυνάμεων αναλαμβάνει την πρώτη απόρρητη αποστολή αντεπίθεσης των ΗΠΑ.

Οι δώδεκα στρατιώτες προσγειώνονται σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν με σκοπό να συνεργαστούν με έναν τοπικό πολέμαρχο εναντίον των Ταλιμπάν. Όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον τους, καθώς υστερούν όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε πυρομαχικά.

Δουνκέρκη (2017)

Η ταινία αφηγείται την επιτυχημένη εκκένωση των συμμαχικών στρατιωτών που είχαν αποκοπεί στη Γαλλία και ήταν περικυκλωμένοι από τον γερμανικό στρατό.

Η διαφυγή τους έγινε από τις παραλίες και το λιμάνι της Δουνκέρκης της Γαλλίας, μεταξύ 27 Μαΐου και 4 Ιουνίου του 1940, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Γαλλίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Βασιλικό Ναυτικό ζητά από τους πολίτες να κατευθυνθούν προς τη Δουνκέρκη για να σώσουν τους στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο Ντόσον με το γιο του, Πίτερ, και έναν φίλο τους γιου του, τον Τζορτζ, που βρίσκονται στο καράβι Moonstone. Οι τρεις τους διασώζουν έναν στρατιώτη, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Στην πορεία, Άγγλοι στρατιώτες μπαίνουν σε πλοίο για να γλυτώσουν, ενώ τους επιτίθενται γερμανικά αεροσκάφη.

Το πλοίο αρχίζει και βυθίζεται και πολλοί στρατιώτες πνίγονται. Αρκετοί που επιζώντες, ανεβαίνουν στο Moonstone, όπου διαπιστώνεται ότι ο Τζορτζ είναι νεκρός. Παράλληλα, ο Φάριερ καταστρέφει το γερμανικό βομβαρδιστικό.

Στο τέλος, ο ναύαρχος Μπόλτον δηλώνει πως έχουν διασωθεί και επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία 330.000 στρατιώτες, και εκείνος θα παραμείνει εκεί, ώσπου να σωθούν και οι Γάλλοι.

Οι Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στο τρένο της επιστροφής, ενώ ο Φάριερ ξεμένει από καύσιμα, καίει το αεροπλάνο και συλλαμβάνεται από τον γερμανικό στρατό.

Το Τελευταίο Σημείωμα (2017)

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.

Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ.

Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του.

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων.

Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων.

Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον

Αντιρρησίας Συνείδησης (2016)

Ο Ντος κατά την διάρκεια της μάχης Okinawa , μίας από τις πιο αιματηρές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, έσωσε πάνω από 75 άντρες χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο.

Ήταν ο μόνος Αμερικανός στρατιώτης του Β παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών και πρόσφερε τα μέγιστα χωρίς να φέρει οπλικό εξοπλισμό αφού είχε την πεποίθηση ότι ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς.

Πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στον στρατό μεταφέροντας τους τραυματισμένους από τις γραμμές του εχθρού ενώ βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με πυρά και τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα.

Ο Ντος ήταν ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στην ιστορία των ΗΠΑ που έλαβε Μετάλλιο Τιμής.

Σύμμαχοι (2016)

Η ιστορία του ενός Γαλλο-καναδού κατασκόπου Max Vatan, ο οποίος το 1942 στη Βόρεια Αφρική, τη γερμανοκρατούμενη Καζαμπλάνκα, γνωρίζει την αγωνίστρια της γαλλικής αντίστασης Marianne Beausejour σε μια αποστολή πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Μετά την επιτυχή έκβασή της επιστρέφουν στην Αγγλία ως ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις αμφιβολίες και την καχυποψία.

Σύντομα θα ειδοποιηθεί πως η Μαριάν ενδέχεται να είναι κατάσκοπος των ναζί και ξεκινά την έρευνα.

Γαλλική Σουίτα (2015)

Στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η νεαρή Lucille Angellier περιμένει νέα του συζύγου της από το μέτωπο, καθώς διαμένει με την αυταρχική μητέρα του.

Ένα τάγμα Γερμανών στρατιωτών φτάνουν στο χωριό τους και καταλαμβάνουν τα σπίτια των κατοίκων.

Η αναγκαστική φιλοξενία του Γερμανού αξιωματικού Μπρούνο στο σπίτι τους αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς η Λουσίλ γοητεύεται από τον νεαρό εισβολέα.

Η Lucille προσπαθεί να αγνοήσει τον Bruno von Falk αλλά σύντομα θα τον ερωτευτεί.

Ένας απαγορευμένος έρωτας αρχίζει να γεννιέται την ώρα που η ναζιστική εξουσία είναι έτοιμη να δείξει το απάνθρωπο πρόσωπό της.

Ελεύθερος Σκοπευτής (2014)

Ο Κρις Κάιλ ήταν Τεξανός που ήθελε να γίνει κάουμποϊ, αλλά στα τριάντα του χρόνια ανακάλυψε ότι ίσως η ζωή του χρειαζόταν κάτι διαφορετικό, κάτι με το οποίο θα μπορούσε να εκφράσει το αληθινό του ταλέντο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την Αμερική στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.

Γι’ αυτό κατατάχθηκε στους “SEALs” με στόχο να γίνει ελεύθερος σκοπευτής. Αφού παντρεύτηκε, ο Κάιλ και τα άλλα μέλη της ομάδας καλούνται για την πρώτη τους αποστολή στο Ιράκ.

Το δύσκολο για τον Κάιλ δεν είναι οι αποστολές αλλά η σχέση του με τον πόλεμο και αφού επιστρέφει σπίτι το πως θα καταφέρει να τον χειριστεί μαζί με τη ζωή του, τη σύζυγό του και τα παιδιά τους.

Fury (2014)

Τον Απρίλιο του 1945, καθώς οι Σύμμαχοι κάνουν τη τελευταία τους επίθεση στην Ευρώπη, ο Wardaddy, ένας λοχίας και κυβερνήτης ενός άρματος Sherman, μαζί με τους πέντε άνδρες του πληρώματός του ξεκινά μια επικίνδυνη αποστολή πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Αδύναμοι, χωρίς πολεμοφόδια και μ’ έναν πρωτάρη στρατιώτη στην ομάδα τους, ο Wardaddy και οι άνδρες του έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσουν κατά την ηρωική τους αυτή προσπάθεια, να επιτεθούν δηλαδή στο κέντρο της περιοχής των Γερμανών

Η Κλέφτρα των Βιβλίων (2013)

Μετά το θάνατο του μικρότερου αδελφού του Liesel σε τρένο στο Molching, η Liesel φτάνει στο σπίτι των νέων αναδόχων της, Hans και Rosa Hubermann, απογοητευμένη.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, εκτίθεται στη φρίκη του ναζιστικού καθεστώτος. Η αθωότητα της παιδικής ηλικίας και η ωριμότητα που τη διακατέχουν, τη βοηθούν να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Καθώς η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία επιδεινώνεται, οι γονείς της κρύβουν στο υπόγειό τους έναν Εβραίο μαχητή που ονομάζεται Max Vandenburg.

Ο Hans, ο οποίος έχει αναπτύξει μια στενή σχέση με τη Liesel, την διδάσκει να διαβάζει. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη γραφής και μοιράσματος της γραπτής λέξης, η Liesel όχι μόνο αρχίζει να κλέβει βιβλία που το Ναζιστικό Κόμμα προσπαθεί να καταστρέψει, αλλά και γράφει τη δική της ιστορία και μοιράζεται τη δύναμη της γλώσσας με τον Max.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»