Νορβηγική φρεγάτα: Καυγάς με τα ισπανικά ναυπηγεία για την βύθιση Καθηλώθηκαν για έλεγχο οι φρεγάτες κλάσης Nansen ισπανικής κατασκευής


Μια απρόσμενη εξέλιξη είχε η πρώτη επίσημη εικόνα από τη διερεύνηση της σύγκρουσης της νορβηγικής φρεγάτας με ελληνικό τάνκερ!

Αν και η άμεση αιτία της σύγκρουσης ήταν η σύχγυση που επικρατούσε στην γέφυρα του πλοίου, η βύθιση της φρεγάτας Helge Ingstad,  φαίνεται να προήλθε από σοβαρό πρόβλημα στεγανότητας του πλοίου.

Το Συμβούλιο Διερεύνησης Ατυχημάτων της Νορβηγίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στεγανότητα των φρεγατών κλάσης Nansen και δείχνει τα ναυπηγεία Navantia ως υπεύθυνα για την βυθιση.

Στην προκαταρκτική έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το Συμβούλιο Διερεύνησης Ατυχημάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βύθιση του πλοίου προκλήθηκε σταδιακά από πρόβλημα που είναι συναφές με τα υδατοστεγή διαμερίσματα του πλοίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Βυθίστηκε η φρεγάτα που συγκρούστηκε με ελληνικό τάνκερ (video)

Το Συμβούλιο Διερεύνησης Ατυχημάτων ( AIBN) ανησυχεί ότι το πρόβλημα που οδήγησε στην βύθιση της φρεγάτας θα μπορούσε να εμφανιστεί και στις άλλες φρεγάτες που έχουν χτιστεί στα ισπανικά ναυπηγεία Navantia, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για την ποιότητα της κατασκευής στα ισπανικά ναυπηγεία, υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης εντοπίστηκαν κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας στα υδατοστεγή διαμερίσματα του πλοίου, αναφέρει η έκθεση.

Συνεπώς θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ανάλογα προβλήματα έχουν και οι άλλες 4 νορβηγικές φρεγάτες κλάσης Nansen. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί ότι το ίδιο ισχύει για όλα τα πλοία παρόμοιου σχεδιασμού που έχουν κατασκευαστεί στα ναυπηγεία Navantia αναφέρει η έκθεση.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Διερεύνησης Ατυχημάτων, συμπεραίνει ότι τα ευρήματά του δεν είναι συμβατά με τα «στάνταρ» που έπρεπε να υπάρχουν στις φρεγάτες κλάσης Nansen.

Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και ήδη τα Ναυπηγεία έχουν ζητήσει την συμμετοχή τους στη διερεύνηση, προκειμένου να αναλυθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Πώς βυθίστηκε η φρεγάτα

Όπως περιγράφεται στην έκθεση αρχικά πλημμύρισαν η γεννήτρια και η αποθήκη του πλοίου, αλλά το πλοίο παρέμενε σταθερό και μπορούσε να σωθεί.

Ωστόσο στη συνέχεια το πλήρωμα είδε να πλημμυρίζει το κιβώτιο ταχυτήτων μέσων του άξονα της έλικα του πλοίου, και το νερό να πλημμυρίζει τη μηχανή μέσω των διαφραγμάτων.

Μόλις έγινε η πλημμύρα του κιβωτίου ταχυτήτων, αποφαίστηκε και η εκκένωση του πλοίου.

Το Συμβούλιο Διερεύνησης Ατυχημάτων της Νορβηγίας εξέδωσε εντολή να διερευνηθούν εάν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα και στα άλλες νορβηγικές φρεγάτες κλάσης Nansen που κατασκευάστηκαν στα ισπανικά ναυπηγεία.
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω