Ημέρα Πεσόντων Πυροσβεστών: Ο ήρωας Κωνσταντίνος Πούλιος

Ημέρα Πεσόντων Πυροσβεστών: Ο ήρωας Κωνσταντίνος Πούλιος ήταν ο πρώτος νεκρός του Πυροσβεστικού Σώματος – Δείτε την ιστορία του

Ο ηρωϊκός πυροσβέστης Κωνσταντίνος Πούλιος, τη μνήμη του οποίου τιμά σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι σύμβολο αυτοθυσίας.

Η Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών που καθιερώθηκε το 2006, είναι η 12η Νοεμβρίου, ημέρα που έπεφτε νεκρός κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 Νοεμβρίου 2018 – Εορτολόγιο – Γιορτάζουν σήμερα – Παγκόσμια ημέρα

Ο ήρωας Κωνσταντίνος Πούλιος και η θυσία του

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης.

Εκείνη την ημέρα, ο Κωνσταντίνος Πούλιος μαζί με συναδέλφους του πυροσβέστες εκλήθησαν να σβήσουν μια φωτιά σε ένα φλεγόμενο διώροφο κτίριο στη συνοικία Κουλέ Καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ηταν ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου του 1942 όταν ο Κωνσταντίνος Πούλιος Πυροσβέστης Β’ Τάξης μαζί με συναδέλφους του πυροσβέστες εκλήθησαν να σβήσουν μια φωτιά σε ένα φλεγόμενο διώροφο κτίριο στη συνοικία Κουλέ Καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία είχε πάρει διαστάσεις, αλλά οι πυροσβέστες με αυταπάρνηση έδιναν τη μάχη τους.

Ο 26χρονος Πούλιος καταπλακώνεται από μέρος του κτιρίου που γκρεμίζεται. Αμεσα ανασύρεται σοβαρά τραυματισμένος από συναδέλφους του, οι οποίοι τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς μετά από λίγη ώρα αφήνει την τελευταία του πνοή. Η θυσία του αυτού αυτή άρχισε να θεμελιώνει τον Ηρωον του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Κωνσταντίνος Πούλιος είχε γεννηθεί το 1916 στο Πολύδενδρο των Γρεβενών. Στα 23 του κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα και ο Πόλεμος του 1940 τον βρίσκει να υπηρετεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Πούλιος άφησε ορφανό το μοναχογιό του που ήταν μόλις 7 μηνών.

Οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν χρήματα για να κάνουν την κηδεία του. Η αναφορά της εποχής έγραφε: «αν η Πολιτεία ενέκρινε τη χορήγηση των εξόδων της κηδείας, αυτά θα δίνονταν στην οικογένεια του φονευθέντος συναδέλφου».

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click