Γιατί η Κίνα θα κέρδιζε σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ

Γιατί η Κίνα θα κέρδιζε σε έναν πόλεμο με τις ΗΠΑ – Αμφίβολο αν σε μία πιθανή σύγκρουση με την Κίνα κατάφερναν να κερδίσουν οι ΗΠΑ

Δύο ξεχωριστές κυβερνητικές επιτροπές εξέδωσαν αναφορές αυτή την εβδομάδα και στην καθεμία από αυτές, τονίστηκε η αυξανόμενη απειλή που απορρέει από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έναντι των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας, είναι μία επιτροπή που έχει συσταθεί από το Κογκρέσο και απαρτίζεται τόσο από Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους και είναι επιφορτισμένη με την εξέταση της νέας στρατηγικής άμυνας των ΗΠΑ όπως εκδόθηκε το 2017.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, βλέπουν τις ΗΠΑ ως εμπόδιο στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν.

Η αναφορά προειδοποιεί ότι «ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να υποστεί υψηλές απώλειες σε μία πιθανή σύγκρουση. Θα πασχίσει να κερδίσει ή μπορεί και να χάσει, σε έναν πόλεμο απέναντι στην Κίνα ή στη Ρωσία».

Ο εκσυγχρονισμός του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, έχει αυξήσει την ικανότητα της Κίνας, ώστε να μπορεί να προκαλεί στρατιωτικά τις ΗΠΑ.

Σε μία ενδεχόμενη ασιατική σύγκρουση, είναι αμφίβολο αν οι ΗΠΑ θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία στον αέρα, στη θάλασσα και στις πληροφορίες.

Παράλληλα, η αυξανόμενη εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα, στον τομέα της τεχνολογίας και των πληροφοριών, δημιουργεί πιθανά τρωτά σημεία στην αμερικανική υποδομή.

Συγκεκριμένα, η κλίμακα της κινεζικής κρατικής υποστήριξης για τη δημιουργία δικτύων και τεχνολογίας 5G, ενέχει τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, την ασφάλεια, τον εφοδιασμό και την ιδιωτικότητα των ΗΠΑ.

Όλες οι αναφορές, τονίζουν ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, η περιορισμένη καινοτομία και η συνεχής δέσμευση στη Μέση Ανατολή έχουν κάνει τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες.

Η αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου Προέδρου Σι Ζινπίνγκ και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αργεντινή στα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επικεντρωθεί στις εμπορικές διαφορές, αλλά και στα ζητήματα πολιτικής και ασφαλείας.

Πηγή: nationalinterest.org