φρεγάτα KNM Helge Ingstad

Βυθίστηκε τελικά η φρεγάτα KNM Helge Ingstad του Ναυτικού της Νορβηγίας, η οποία συγκρούστηκε με ελληνικό τάνκερ την επρασμένη εβδομάδα

Η φρεγάτα KNM Helge Ingstad  του πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας που συγκρούστηκε στην Βόρεια θάλασσα με ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο βυθίζεται ώρα με την ώρα. Εξαιτίας του μεγάλου ρήγματος στον ίσαλο του το πλοίο έχει σχεδόν βυθιστεί.

Η σύγκρουση έγινε , με το ελληνικό τάνκερ να είναι γεμάτο πετρέλαιο αφού νωρίτερα είχε αποπλεύσει από τον τερματικό σταθμό Sture.

Το ατύχημα συνέβη στις 03.00 UTC στις 8 Νοεμβρίου 2018  τα ξημερώματα της Παρασκευής, κοντά στο Μπέργκεν όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Aframax «Sola TS», το οποίο μετέφερε 635.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, έβγαινε από τον πετρελαϊκό σταθμό Sture με τη βοήθεια ρυμουλκού.

Την ίδια ώρα η φρεγάτα όδευε προς τη ναυτική βάση του Haakonsvern μετά τη συμμετοχή της στην άσκηση του ΝΑΤΟ Trident Juncture.

Το νορβηγικό πολέμικό αγνόησε τις ειδοποιήσεις, που έστειλε το ελληνικό τάνκερ με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο.

Το ελληνόκτητο ποίο τη στιγμή της σύγκρουσης «ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού», ανακοίνωσε η πλοιοκτήρια εταιρεία Tsakos Columbia Managment.

Το «KNM Helge Ingstad» (F313) είναι μία από τις πέντε φρεγάτες του Νορβηγικού Ναυτικού κλάσης Fridtjof Nansen.

Το πολεμικό πλοίο, μήκους 134 μέτρων ναυπηγήθηκε το Νοέμβριο του 2007 και πήρε το όνομά του από τον διάσημο Νορβηγό εξερευνητή της Αρκτικής, όπως και οι άλλες τέσσερις φρεγάτες στο νορβηγικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ η φρεγάτα επέστη ρήγμα, από την πρόσκρουση από το οποίο εισήλθε μεγάλη ποσότητα νερού και έχει πήρε  κλήση.

Το κόστος από την πλήρη απώλεια ενός τέτοιου πλοίου, με τα οπλικά του συστήματα και τα πυρομαχικά, ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ