Φρεγάτα Belh@rra: Αντίδραση σε ασύμμετρη απειλή – Η ψηφιακή φρεγάτα και οι δυνατότητες που προσφέρει στην αυτοματοποίηση

Καινοτομίες στην φιλοσοφία αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής στην θάλασσα φέρνει η ψηφιακή φρεγάτα Belh@arra, που σχεδιάστηκε από την γαλλική Naval Group.

Το Armyvoice.gr βρέθηκε πρόσφατα στα ναυπηγεία της γαλλικής εταιρίας και ενημερώθηκε τόσο για την φρεγάτα όσο και για την γαλλική πρόταση που έχει κατατεθεί για την Ελλάδα.

Στο ενημερωτικό υλικό εντοπίσαμε ένα εξαιρετικό βίντεο με οπτικοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η φρεγάτα Belh@rra για την αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής.

Η ψηφιακή γέφυρα του πλοίου επιτρέπει να υπάρχει ευρεία εικόνα της κατάστασης γύρω από αυτό και η αυτοματοποίηση των αντίμετρων, προσφέρει – όπως υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρία- δυνατά εργαλεία αποτροπής.

Η ασφάλεια στη θάλασσα αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα σχεδόν υποχρεωμένη να προβάλλει καταρχήν ναυτική αλλά και αεροπορική ισχύ στη Μεσόγειο για την εξασφάλιση των θαλάσσιων οδών από τις κύριες ασύμμετρες απειλές κατά της ασφάλειας: την πειρατεία, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και την δράση εξτρεμιστικών στοιχείων.

Ο όρος «Ασύμμετρη απειλή» καθιερώθηκε κυρίως από στρατιωτικούς αναλυτές πολεμικών επιχειρήσεων μόλις στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ο όρος αυτός περιέχεται στα σενάρια νατοϊκών και εθνικών ασκήσεων καθώς και σε περιορισμένες κατά τόπους δραστηριότητες αμυντικής ανάπτυξης. Σήμερα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

Για τις ασύμμετρες απειλές (asymmetric threats) και τον ασύμμετρο πόλεμο (asymmetric warfare) δεν υπάρχουν απόλυτα συμφωνημένοι ορισμοί διεθνώς και τούτο προκειμένου οι σχεδιασμοί να προλαμβάνουν πιθανές δράσεις και μέσα.

Γενικά, ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος.

Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση/κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου.

Στις ασύμμετρες απειλές/συγκρούσεις συγκαταλέγονται ακόμη και οι επιθέσεις ανταρτών, τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων οργανωμένων οντοτήτων που ενστερνίζονται τα ανωτέρω, και μπορεί να χρησιμοποιούν από συμβατικά ή αυτοσχέδια όπλα μέχρι όπλα μαζικής καταστροφής WMD (Weapons of Mass Destruction), πχ μικρά πυρηνικά (mini πυρηνικές βόμβες πλουτωνίου), ραδιολογικά (π.χ. dirty bombs), χημικά και βιολογικά όπλα.

Ιστορικά, τέτοιες μεθόδους ακολούθησαν ασθενέστερες δυνάμεις εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων (κυβερνήσεων κρατών ή πολυεθνικών οντοτήτων, πχ συλλογικών οργανισμών άμυνας και ασφάλειας).

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com