Κύπρος: Η υποστράτηγος Τσέριλ Πίαρσε από την Αυστραλία διορίστηκε από τον γ.γ. του ΟΗΕ διοικητής στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.

Η υποστράτηγος Πίαρσε διαδέχεται τον Μοχάμαντ Καμπίρ από το Μπαγκλαντές, η θητεία του οποίου έληξε στις 6 Οκτωβρίου.

Η νέα διοικητής έχει μακρά και επιτυχημένη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της, όπου μεταξύ άλλων ήταν επικεφαλής ειδικού τάγματος στο Αφγανιστάν, ενώ υπηρέτησε και στο Ανατολικό Τιμόρ με τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα από Πανεπιστήμια στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, γνωστή και με το αγγλικό ακρωνύμιο UNFICYP, είναι μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο.

Δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 με το ψήφισμα 186/1964 του ΟΗΕ, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1963 και τις τουρκικές απειλές για εισβολή στη χώρα.

Η Ειρηνευτική Δύναμη οργανώθηκε και ξεκίνησε να φθάνει στην Κύπρο στα τέλη Μαρτίου ενώ μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχε πλήρως εγκατασταθεί.

Τέσσερις μόλις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1964, η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Κύπρου.

Η συμπεριφορά αυτή οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου με σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ στη μυστική αποστολή μιας ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο.

Τελικά με παρέμβαση τότε του προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, όπως δημοσιεύτηκε, προειδοποιήθηκε η κυβέρνηση της Τουρκίας να μην εισβάλει στην Κύπρο.

Από τότε παραμένει η ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο. Σήμερα κύριο καθήκον της είναι να επιτηρεί την νεκρή ζώνη όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τουρκική εισβολή (Αττίλας ΙΙ), τον Αύγουστο του 1974, με δεδομένο μάλιστα ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν καταλάβει και παραμένουν στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Καθήκον της αποστολής είναι ακόμη να διατηρεί την κατάπαυση του πυρός επί συνολικού μήκους 180 χλμ.

Η στρατιωτική δύναμη της UNFICYP με την βοήθεια αστυνομικής δύναμης περίπου 70 αστυνομικών φθάνει περίπου τους 900-950 άνδρες διαφόρων εθνικοτήτωνΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com