Το Google Doodle του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου αποτίει φόρο τιμής στην Elisa Leonida Zamfirescu, μια πρωτοπόρο Ρουμάνα μηχανικό που γεννήθηκε πριν 131 χρόνια

Η Elisa Leonida Zamfirescu, γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1887 και έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς στον κόσμο, και πάντως η πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Η google αφιερώνει σήμερα το doodle για τα 131 χρόνια από την γέννησή της.

Στα 86 χρόνια της ζωής της, η Elisa Leonida Zamfirescu έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, κυριαρχώντας σε παραδοσιακά ανδρικά κάστρα, όπως τα εργαστήρια γεωλογίας τα οποία διοίκησε.

 Η Elisa Leonida Zamfirescu απορρίφθηκε από το πρώτο της σχολείο λόγω διακρίσεων κατά των γυναικών

Η Zamfirescu, που μεγάλωσε με 10 αδέλφια, ήθελε να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο για γέφυρες και δρόμους στο Βουκουρέστι μετά την αποφοίτησή του στο γυμνάσιο αλλά απορρίφθηκε λόγω του φύλου της.

Αντ ‘αυτού, πήγε στο Βασιλικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Charlottenburg, τώρα γνωστό ως Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου σπούδασε μηχανολογία.

Η Zamfirescu εγγράφηκε το 1909 και αποφοίτησε το 1912, και έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς στην Ευρώπη.

 Έχει εργαστεί για τον Ερυθρό Σταυρό

Μετά την αποφοίτησή της, πήγε να εργαστεί στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Βουκουρεστίου, όπου ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε για τον Ερυθρό Σταυρό ως διευθύντρια νοσοκομείων γύρω από τη μικρή πόλη Mărăşeşti, η οποία ήταν η περιοχή της τελευταίας μεγάλης μάχης μεταξύ Ρουμανίας και Γερμανίας στο ρουμανικό μέτωπο το 1917.

Google Doodle: Η Elisa Leonida Zamfirescu 1η γυναίκα μηχανικός
Google Doodle: Η Elisa Leonida Zamfirescu 1η γυναίκα μηχανικός

Ήταν  παθιασμένη και καινοτόμος

Στο πλαίσιο της εργασίας της ως επικεφαλής του εργαστηρίου της, η Zamfirescu έφερε νέες μεθόδους και νέες τεχνικές ανάλυσης για τη μελέτη ορυκτών και ουσιών όπως το νερό, ο άνθρακας και το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή PhDc. Eng Iulia-Victoria Neagoe .

Μνημονεύεται ως αφοσιωμένος μηχανικός που εργάστηκε πολλές ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ο Zamfirescu συνέχισε να εργάζεται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης και δεν αποχώρησε πλήρως μέχρι την ηλικία των 75 ετών μετά από μια σταδιοδρομία τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με τον Neagoe.

Υπάρχει δρόμος που φέρει το όνομά της

Ο δρόμος όπου ζούσε η Zamfirescu στο Βουκουρέστι μετονομάστηκε το 1993, 20 χρόνια μετά το θάνατό της.

Το 1997 κλαθιερώθηκε το βραβείο  “Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu” για τιμή στις γυναίκες που συμμετέχουν στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Ήταν συνήγορος του διεθνούς αφοπλισμού

Εκτός από την εργασία της ως χημικού μηχανικού, η Zamfirescu έλαβε θέση υπέρ του αφοπλισμού, με έμφαση στην πυρηνική απειλή.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»