Δ' Σώμα Στρατού Θράκη: Ημερίδα για την Οικογένεια

Δ’ Σώμα Στρατού Θράκη: Ημερίδα για την Οικογένεια – Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με επιτυχία την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Το Δ’ Σώμα Στρατού της Θράκης, στο πλαίσιο του έμπρακτου ενδιαφέροντος για την οικογένεια του Στρατιωτικού και Πολιτικού προσωπικού του Επιτελείου του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και των οικογενειών τους, πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 εκδήλωση με θέμα «Ημερίδα Οικογένειας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ» στη Ξάνθη με απόλυτη επιτυχία.

Το Δ’ Σώμα Στρατού είναι σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού και υπάγεται συγκεκριμένα στην 1η Στρατιά.

Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις στις οποίες συμμετείχε η Ελλάδα μέχρι τη Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα το 1941.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετασχηματίστηκε σε Στρατιά Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη. Το 1922, μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία, κάλυψε την απόσυρση πολλών μονάδων στη Θράκη και αποτέλεσε μέρος της Στρατιάς Έβρου.

Το Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, μετονομάστηκε και πάλι σε «Τμήμα Στρατού Ανατολικής Μακεδονίας» (ΤΣΑΜ) περιλαμβάνοντας το υπόλοιπο του στρατού που πολεμούσε στην Αλβανία.

Τον Απρίλιο του 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις.

Συστάθηκε εκ νέου το 1976 και είχε ως στόχο τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατα μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.

Το έμβλημα του Δ’ Σώματος Στρατού αποτελείται από δύο περικεφαλαίες, ενώ στο κέντρο υπάρχει ένα ξίφος στη λαβή του οποίου φωτίζει ένας ήλιος.

Στην κορυφή του θυρεού, υπάρχει το ρητό ΤΩ ΞΙΦΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟΝ ΛΕΛΥΣΘΑΙ (με το ξίφος έλυσε το δεσμό).