«Αυτόνομος μαχητής»: Η 1η μεγάλης κλίμακας άσκηση ρομπότ στην Ευρώπη γίνεται στην Βρετανία. Αλλάζει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης. Θα δοκιμαστούν πάνω από 70 ρομπότ


Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε στις 12 Νοεμβρίου ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα αρχίσουν να δοκιμάζουν πάνω από 70 δείγματα φουτουριστικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων drone και μη επανδρωμένων οχημάτων στα πεδία ασκήσεων στο Salisbury.

Το πείραμα «Αυτόνομος μαχητής» που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης, θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

Συνοπτικά, θα δοκιμαστούν μια σειρά πρωτότυπων μη επανδρωμένων εναέριων και αυτόνομων χερσαίων οχημάτων, με στόχο τη μείωση του κινδύνου θανάτου των στρατιωτών κατά τη διάρκεια της μάχης.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί με ένα πείραμα στο πεδίο της μάχης, όπου οι καλύτερες ιδέες και προϊόντα θα δοκιμαστούν στα πλέον σκληρό περιβάλλον προσομοίωσης μάχης

Ένα από τα πλέον κρίσιμα σημεία που θα δοκιμαστούν τα ρομπότ είναι αυτό που ονομάζουν «τελευταίο μίλι».

Τι είναι το “Τελευταίο μίλι”;

Το «τελευταίο μίλι», το οποίο αντιπροσωπεύει την εξαιρετικά επικίνδυνη τελική προσέγγιση της ζώνης μάχης, είναι ζωτικής σημασίας.

Εξασφαλίζει ότι οι στρατιώτες έχουν τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα πυρομαχικά για να κρατηθούν ζωντανοί.

«Οι στρατιώτες μας έχουν τώρα την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα τεράστιο φάσμα ρομποτικών δυνατοτήτων.

Εργαζόμαστε πάντα με τα πιο λαμπρά μυαλά στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο για να δούμε πώς μπορούν να στηρίξουν τον στρατό μας για το μέλλον. Έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν τι μπορούν πραγματικά να κάνουν σε ένα πεδίο μάχης.

Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις ένοπλες δυνάμεις μας, διατηρώντας τις ασφαλείς και δίνοντάς τους το πλεονέκτημα σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Gavin Williamson.

«Αυτόνομος μαχητής»: Ο σκοπός της άσκησης

Η άσκηση αποσκοπεί στη δοκιμή νέων τεχνολογιών στην επιτήρηση, τη στόχευση σε μεγάλη απόσταση και ακρίβεια, την αυξημένη κινητικότητα και την ανανέωση δυνάμεων και την εγρήγορση του ανρθώπου στο πεδίο της μάχης.

Η ομάδα μάχης από την πρώτη τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του βρετανικού Στρατού έχει αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης και ελέγχου της άσκηςη. Συνολικά θα λάβουν μέρος πάνω από 200 στελέχη.

Ο Αμερικανικός Στρατός, οι Αμερικανοί πεζοναύτες, η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Άμυνας της Βρετανίας θα θα συνεργαστούν με στελέχη της βιομηχανίας και τα πανεπιστήμια έτσι ώστε να δουλέψουν δίπλα τους, πειραματιζόμενοι με πάνω από 70 προϊόντα και συστήματα.

Το Ταμείο Αμυντικής Καινοτομίας (ΤΑΚ) έχει διαθέσει το ποσό των 800 εκατομμυρίων λιρών, ως χορηγία για τον “Αυτόνομο μαχητή”.

Το “ΤΑΚ”, υποστηρίζει πρωτοποριακές ιδέες που στοχεύουν στη μετατροπή της αμυντικής και της βρετανικής βιομηχανίας.

Η χερσαία άσκηση ακολουθείται από τον εξαιρετικά επιτυχημένο «Αυτόνομος μαχητής».

Το Βασιλικό Ναυτικό του έδειξε αυτόνομα συστήματα κατάδυσης και παράλληλων πτήσεων για επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών και αντίμετρα καταπολέμησης ναρκών.

Με πληροφορίες από το Defence Blog

ΕΥΠΕΙΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ 2 Ιουνίου: Φάκελλος ΕΜΘ