Αγωγή ή απλή αίτηση

Αναδρομικά: Αγωγή ή απλή αίτηση; Τι αξία έχουν στη διεκδίκηση για το δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επιδόματα αδείας. 

Κύμμα αγωγών για την διεκδίκηση αναδρομικά του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας εκδηλώνεται σε όλους τους κλάδους μετά τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων.

Παρότι κάθε κλάδος είναι διαφορετικός και ενδεχομένως η διεκδίκηση να αφορά και διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ωστόσο φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί μηχανισμοί κατευθύνουν τον κόσμο να μην διεκδικήσει με αγωγή τα αναδρομικά, αλλά να καταθέσει μια απλή αίτηση, με την οποία όμως δεν διεκδικεί τα παρελθόντα έτη.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους κερδισμένοι είναι όσοι ήδη έχουν καταθέσει αγωγή προ του 2015. Ωστόσο και όσοι καταθέτουν τώρα, μπορούν να διεκδικήσουν ποσά για την τελευταία τριετία.

Ανάλογα συμβαίνει και με τους στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στα χέρια τους από το 2014 και ήδη τους έχουν καταβληθεί τα μισά αναδρομικά, ενώ αυτή την εβομάδα θα κατατεθεί η ρύθμιση για τα υπόλοιπα μέχρι τον τέλος του 2016.

Όσοι επιυμούν να διεκδικήσουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας για τα έτη 2017 και 2018, τα οποία κόπηκαν, η αγωγή είναι μονόδρομος.

Δείτε τι ανέφερε στο χθεσινό Δελτίο ειδήσεων του star, ο ειδικός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος.

Οι αιτήσεις που γίνονται έχουν να κάνουν μόνο με τη διακοπή της παραγραφής. Κανένας δεν πρόκειται να δώσει αναδρομικά τα δώρα και το επίδομα μόνο με την υποβολή της αίτησης.

Η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων, μπορεί να είναι μακρόχρονη διαδικασία, ωστόσο είναι μονόδρομος για να μπορέσει κάποιος να τα διεκδικήσει αναδρομικά.

Άλλωστε τόσο η Πανελλήνια Ομοδπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΕΣ, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων συνιστούν στους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας να σπεύσουν να καταθέσουν μαζικές αγωγές για να διεκδικήσουν αναδρομικά τα χρήματά τους.

Μπορεί η διαδικασία να πάρει λίγο χρόνο, αλλά με ένα ποσό της τάξης των 20 ευρώ, θα διεκδικήσουν 2.500 ευρώ αναδρομικά, όποτε κι αν γίνουν τα δικαστήρια.

Από την άλλη πλευρά η ΠΟΜΕΝΣ προτείνει ουσιαστικά στα στελέχη να μην διεκδικήσουν το δώρο χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας για τα προηγούμενα χρόνια (2.500 ευρώ) αλλά να καταθέσουν αίτηση για να μην παραγραφούν οι αξιώσεις τους για την καταβολή εφεξής.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι αν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει δώρα και επιδόματα, θα μπορέσουν να τα λάβουν, αλλά όχι αναδρομικά.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε τι σημαίνει η κατάθεση αγωγής και τι η απλή αίτηση.