Αμερικανικές κυρώσεις Ιράν Ελλάδα

Αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν: Γιατί και για πόσο εξαιρέθηκε η Ελλάδα, η Τουρκία καθώς και άλλες έξι χώρες εξηγεί στέλεχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών

Στις οκτώ χώρες που εξαιρέθηκαν από την αγορά ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την Αμερικανό υπουργό Εξωτεριών Μάικ Πομπέο, περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Το ερώτημα γιατί εξαιρέθηκε η Τουρκία, τέθηκε από Ευρωπαίους δημοσιογράφους στον Αμερικανό Brian Hook ειδικό σύμβουλο για το Ιράν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου.

Απαντώντας ο κ. Hook τόνισε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν μια πολύ καλή επικοινωνία με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να είναι στις χώρες που δεν θα υποστούν κυρώσεις για την αγορά ιρανικού πετρελαίου.

Τόνισε μάλιστα ότι δυο από τις οκτώ χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταματήσει τηνε ισαγωγή, μια τρίτη θα σταματήσει τις εισαγωγές μέχρι τέλος του έτους. Ωστόσο δεν κατονόμασε με ακρίβεια ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Από τις οκτώ χώρες τρεις χρειάζονταν χρόνο για να προσαρμοστούν, υπογράμμισε.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε είναι να διασφαλίσουμε ότι, ενώ πληρούμε τους εθνικούς μας στόχους ασφάλειας, δεν αυξάνουμε ταυτόχρονα την τιμή του πετρελαίου.

Αν ο κόσμος δει τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν θα είναι κακό τόσο για την αμερικανική οικονομία, όσο και για την παγκόσμια οικονομία και θα έδινε στο Ιράν πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Hook.

Απαντώντας σε ερώτηση των Financial Times γιατί εξαιρέθηκαν η Ελλάδα και η Ιταλία και δεν δόθηκε εξαίρεση στην Ισπανία για την εισαγωγή αργού ιρανικού πετρελαίου, ο κ. Hook επανέλαβε ότι από τις χώρες που εξαιρέθηκαν οι τρεις μηδενίζουν πολύ σύντομα τις εισαγωγές πετρελαίου, μέχρι τέλος του έτους.

Η εξαίρεση των χωρών έχει διάρκεια έξι μηνών υποστήριξε. Σε αυτούς τους έξι μήνες θα πρέπει οι χώρες να μειώσουν ή και να μηδενίσουν την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν. Τον Μάιο οι ΗΠΑ θα επανεκτιμήσουν τη θέση τους.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click