Στρατός Ξηράς και δημαγωγία: Τι συμβαίνει με τις ανακοινώσεις του ΓΕΣ; Γιατί δίνουν έμφαση στις φωτογραφίες και στα πρόσωπα και δεν ασχολούνται με την ουσία.  

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Μια ανακοίνωση με πολλές φωτογραφίες και ελάχιστη ουσία δόθηκε για μια ακόμα φορά στην δημοσιότητα σήμερα από το ΓΕΣ.

Αφορούσε κάποια ημερίδα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό η οποία έγινε χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί και πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών.

Ο σχεδιασμός θυμίζει κάπως τα καθρεφτάκια για ιθαγενείς:

  • Είναι εντυπωσιακό ότι για μια εκδήλωση που δεν έχει καν ανακοινωθεί από το ΓΕΣ, το Γραφείο Τύπου δημοσιεύει 17 φωτογραφίες, στις μισές (9) από τις οποίες είναι ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση είχαν κληθεί να μιλήσουν σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά δεν αφιερώνουν ούτε μια γραμμή για τα όσα είπαν!

Ο συνδυασμός των δυο παραπάνω, δείχνει ότι το ενδιαφέρον του ΓΕΣ για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μάλλον δημαγωγικό.

Αδιαφορεί για την ουσία (τι είπαν οι ομιλητές) και προκρίνει το ποιοι ήταν στέλνοντας για δημοσίευση 17 φωτογραφίες!

Ένα από τα χαρακτηριστικά των δημαγωγών, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ρητορικής Patricia Roberts-Miller, είναι ότι δεν συζητούν για πολιτικές αλλά για ταυτότητες.

Σημασία στην δημαγωγία δεν έχει τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει. 

Έτσι και στην περίπτωση του ΓΕΣ, ανακοινώνονται συχνά διάφορες εκδηλώσεις με σημαίνοντα πρόσωπα, όμως οι ανακοινώσεις εστιάζουν όχι στα επιχειρήματα που προάγουν τον διάλογο, αλλά στην συμμετοχή των προσώπων, τόσο πολύ ώστε να μπορεί να θεωρηθεί και δημαγωγία.

Η επίμαχη ανακοίνωση του ΓΕΣ

 

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ημερίδα με θέμα «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός», στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Σκοπός της ημερίδας ήταν, η παρουσίαση του στρατιωτικού τρόπου σχεδιασμού, η γνώση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται σε πετυχημένους οργανισμούς-φορείς εκτός Στρατού και εν τέλει η ανάδειξη των κοινών σημείων και των «καλών πρακτικών» (best practices) μεταξύ των.

Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ομιλίες πραγματοποίησαν τέσσερις ομιλητές, όπως παρακάτω:

– «Επιχειρησιακό Σχέδιο Υλοποίησης Μετασχηματισμού του Στρατηγείου NRDC-GR», με ομιλητή τον Σχη (ΠΒ) Θεμιστοκλή Νίκογλου, του NRDC- GR.

– «Το Χαμόγελο του Παιδιού: Ένα Όραμα που Έγινε Πράξη», με ομιλητή τον κο Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομώνυμου οργανισμού.

– «Σχεδίαση και Υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ερευνητικού Ινστιτούτου, με την Ενεργό Συμμετοχή Όλων των Εργαζομένων», με ομιλητή τον Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜ.ΕΤ).

– «Η Εφαρμογή του Στρατιωτικού Τρόπου Διοίκησης στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα», με ομιλητή τον Ταξίαρχο ε.α. κο Δημήτριο Στεργίου – Καψάλη, Δήμαρχο Πεντέλης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του ΓΕΣ, να επενδύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι, το προσωπικό μας αποτελεί το «πολυτιμότερο οπλικό μας σύστημα».
_________________________________________________

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com