Ο στρατηγός Κωσταράκος παίρνει θέση για τη σχολή Κατασκόπων της ΕΕ – Η εκτενής αναφορά του πρώην προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ για το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς

Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν για την «Σχολή κατασκόπων» που θα ιδρύσει η ΕΕ στην Ελλαδα.

Η αφορμή ηταν ενα δημοσίευμα του POLITICO που εξηγούσε και ανέλυε τη δεύτερη Ομαδα Προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμενης Συνεργασιας της ΕΕ γνωστής ως PESCO (Permanent Structure Cooperation).

Σε πρωινές εκπομπές μάλιστα παρουσιαστές διερωτώνται πως μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην Ακαδημία και τι προσόντα πρέπει να εχει.

Η υπόθεση άρχισε ηδη να ακούγεται σαν υπόθεση «Τζέημς Μποντ» με κίνδυνο να προσελκύσει ολους τους επιθυμούντες να γίνουν «μυστικοί πράκτορες 007» απο ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα εξηγήσω τι συμβαίνει με το όλο θέμα πριν αυτο ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητος.

Η Σχολή κατασκόπων και η PESCO

Η Μόνιμη Διαρθρωμενη Συνεργασία – PESCO, ειναι ενα πλαίσιο συνεργασίας και μια διαδικασία προβλεπόμενη απο τις Συνθηκες της ΕΕ (Συνθήκη της ΕΕ άρθρα 42(6) και 46), και απο το Πρωτοκολο 10.

Με τη διαδικασια αυτή, τα Κράτη-Μέλη που το επιθυμούν, επιδιώκουν να αυξήσουν τη αποτελεσματικότητα τους στην αντιμετωπιση των προκλήσεων ασφαλείας και να προχωρήσουν περαιτέρω στην ευρωπαϊκή ολοκληρωση στον αμυντικο τομέα και στον τομέα της ασφαλείας.

25 απο τα 28 Κ-Μ συμμετέχουν στο πλαίσιο συνεργασίας. Το κύριο χαρακτηριστικό της PESCO ειναι η ισχυρότατες δεσμευσεις στον τομέα Αμυνας και Ασφαλείας που ανέλαβαν τα Κ-Μ που αποφάσισαν να μετάσχουν.

Το PESCO εγκρίθηκε απο το Council τον Δεκέμβριο του 2017. Για την υλοποιηση του πλαισίου αυτού τα κράτη μέλη με καθαρά δίκη τους πρωτοβουλία πρότειναν το καθε ενα ξεχωριστά ενα αριθμό προγραμμάτων που θα ήθελαν να υλοποιηθούν και για τα οποία ανελάμβαναν τα ίδια την ευθύνη υλοποίησης και τα οποία αφορούσαν επιχειρήσεις, εκπαίδευση και δυνατότητες.

Η (μόνιμη) Επιτροπή Αξιολόγησης αξιολόγησε τα προγράμματα και κατέληξε σε μια αρχική Ομαδα 17 Προγραμμάτων.

Τα Προγραμματα αυτα εγκρίθηκαν απο το Council τον Μάρτιο 2017. Η Ελλαδα πρότεινε και κατόρθωσε να αναλάβει δυο προγράμματα που την ενδιέφεραν, σχετιζόμενα με κυβερνοαμυνα και θαλάσσια ασφάλεια .

Η διαδικασια αμέσως επαναλήφθηκε και για μια δεύτερη Ομάδα Προγραμμάτων που τα Κ-Μ πρότειναν με δίκη τους πρωτοβουλία να συμπεριληφθούν στα προγράμματα PESCO και να υλοποιηθούν υπ ευθύνη τους.

Στη δεύτερη αυτή Ομάδα, ενα απο τα προγράμματα που πρότεινε η Ελλάδα ( και το οποίο εγκρίθηκε απο ολους τους φορείς) ειναι και η δημιουργία στην Ελλάδα και με ευθύνη των ελληνικων Ενόπλων Δυνάμεων ενός «Διακλαδικού Ευρωπαϊκού Σχολείου Πληροφοριων» στο οποίο θα εκπαιδεύεται στρατιωτικό αλλα και μη στρατιωτικό προσωπικο σε θέματα διακλαδικων πληροφοριών.

Joint EU Intelligence School to train military and non military personnel in Intelligence discipline.

Οπως γίνεται αντιληπτό, τιποτα το μυθιστορηματικό δεν υπάρχει στη πρόταση αυτή και τιποτα το καινουργιο.

Η Ελλάδα διαθέτει απο πολλά χρονια Σχολή Πληροφοριών των ΕΔ στην οποια εκπαιδεύονται αξκοί πληροφοριών των ΕΔ, των ΣΑ, της ΕΥΠ και πολιτικοί υπάλληλοι των διαφόρων υπηρεσιών με αντίστοιχα καθήκοντα.

Η εκπαίδευση ειναι κατα κύριο λόγο τεχνική και επιτελική. Πολλές φορές διοργανώνονται διεθνή τμήματα στα αγγλικά στα οποία καλούνται και εκπαιδεύονται στελέχη πληροφοριών των συμμάχων ή φιλικών χωρών.

Στηριγμένη σ αυτή την εμπειρία η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία πρότεινε το Σχολείο αυτο να αναβαθμιστεί και να αναλάβει επισημο ρόλο στα πλαίσια της ΕΕ.

Η πρόταση εγινε δεκτή και το Σχολείο θα αρχίσει σύντομα πιστεύω να λειτουργεί στο νέο αναβαθμισμένο του ρόλο, σαν η Κοιτίδα της εκπαίδευσης Διακλαδικών Πληροφοριών για την ΕΕ.

Στη πρόταση της αυτή η Ελλαδα υποστηρίχτηκε απο την Κυπρο, ενώ παρατηρητές του προγράμματος ( με δικαίωμα συμμετοχής αν και όταν το αποφασίσουν) ειναι η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Τσεχία.
_________________________________________________
 

 

  • Αν σου άρεσε το θέμα, μοιράσου το στο Facebook και βοήθησε και άλλους να το μάθουν.
  • Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com