Πολεμικό Ναυτικό: Εξετάζει λύσεις «πακέτο» για φρεγάτες και τορπίλες – Σε ποιες λύσεις στοχεύει το ΓΕΝ για το 2019

Εξαιρετικά περίπλοκο χαρακτηρίζει το Πολεμικό Ναυτικό το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων φρεγατών, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης.

Στην παρούσα φάση εξετάζονται η χρηματοδότηση και ο βαθμός συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρίες άλλων χωρών που έχουν ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και έχουν προτείνει λύσεις για νέες φρεγάτες, υποστήριζαν αρμόδιες πηγές από το ΓΕΝ, εννοώντας προφανώς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Αυτό που φαίνεται να προχωράει είναι το θέμα της προμήθεια τορπιλών βαρέου τύπου για τα υποβρύχια. Στο ερώτημα εάν πρόκειται να καταλήξουν στην τορπίλη F-21  που προτείνει η Γαλλική πλευρά, δεν δίδεται σαφής απάντηση.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι για τα τις φρεγάτες και τις τορπίλες, οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν λύσεις πακέτο και εξετάζεται ποια θα είναι η καλύτερη.

Στοιχεία εξοπλιστικών του ΠΝ για το 2019

Πρόγραμμα πρόσκτησης νέων Φ/Γ

Είναι σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και Κρατών – Ναυπηγοεπισκευαστικών οίκων του προγράμματος πρόσκτησης Φ/Γ.

Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σύνθετο λόγω του μεγέθους του και στη παρούσα φάση οι βασικές διεργασίες εστιάζονται στην εξέταση της χρηματοδότησης και στο μέγεθος της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας.

Εκσυγχρονισμός Φ/Γ ΜΕΚΟ

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατότητες των πλοίων σε στοχευμένους τομείς συνδυαστικά με τη συντήρηση υφιστάμενων συστημάτων και αντικατάσταση αριθμού ηλεκτρονικών και συστημάτων πλατφόρμας με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου να παραμείνουν αξιόμαχα και να επεκταθεί ο επιχειρησιακός τους ορίζοντας.

Πρόγραμμα ΑΦΝΣ P-3B

Η επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του προγράμματος προβλέπει την παράδοση του 1ου ΑΦ ενδιάμεσης λύσης το 1ο 3μηνο του 2019, ενώ τα εκσυγχρονισμένα εκτιμάται θα παραδοθούν τα μεν 2 πρώτα το 2022, τα δε 2 επόμενα το 2023

Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελληνικής και Αμερικανικής πλευράς για την παραχώρηση 4 ΣΑΠ Mk-V με προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης εντός του 2ου τριμήνου 2019

Πρόγραμμα ΤΠΚ

Το πρόγραμμα ναυπήγησης των ΤΠΚ ολοκληρώνεται με την ναυπήγηση του 6ου και 7ου ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ.

Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη του προγράμματος συνιστά το καθεστώς λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Η καθέλκυση του ΤΠΚ Νο6 επετεύχθη τον Ιουνίο του 2018, ενώ αυτή του ΤΠΚ Νο7 τοποθετείται εντός του 2ου εξαμήνου 19.

Τορπίλες Βαρέως Τύπου Υ/Β

Το ΠΝ έχει εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την προμήθεια νέων Τ/Λ Βαρέως τύπου, για τις ανάγκες των Υ/Β τ.214 και του εκσυγχρονισμένου Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ.

Η προμήθεια αυτή θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο ενός προγράμματος εξοπλισμού των Υ/Β με νέας τεχνολογίας σύγχρονα όπλα και μέσα.

Πρόγραμμα Πρόσκτησης Ε/Π

Εξετάζονται πιθανές λύσεις για ενεργοποίηση προγράμματος πρόσκτησης αριθμού Ε/Π.

FOS Ε/Π S-70

Έχουν αναληφθεί ενέργειες ενεργοποίησης προγράμματος «Εν Συνέχεια Υποστήριξης (FOS) των Ε/Π S-70 του ΠΝ».Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com